Odložili utvrđivanje liste kandidata za tri člana Sudskog savjeta

Na Javni poziv za izbor tri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika prijavilo se 11 kandidata

5035 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Youtube/Skupština Crne Gore
Sa sjednice, Foto: Youtube/Skupština Crne Gore

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu odložio je utvrđivanje liste kandidata za tri člana Sudskog savjeta, kako bi svi članovi bili prisutni kada se odlučuje.

Na Javni poziv za izbor tri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika prijavilo se 11 kandidata, između ostalog bivši sudija Ustavnog suda Miodrag Iličković, advokati Dražen Medojević, Marko Ivanović, Miloš Vukčević i Fikret Kurgaš, bivši šef Direktora za nadzor nad radom policije u MUP-u Danilo Ćupić. Zatim Ivan Drobnjak, Ivan Kadić, Ilija Darmanović, Dragoljub Strugar, Elvis Duraković.

Odbor je danas, kako je objavljenio na sajtu Skupštine,upoznat sa listom od 11 kandidata, a predsjednik Momo Koprivica (Demokrate) je saopštio i da je Ministarstvo pravde blagovremeno dostavilo uvjerenja da prijavljeni kandidati nijesu osuđivani za krivično djelo koje ih čini nedostojnim za rad u državnom organu.

"Nakon više proceduralnih reakcija članova Odbora, na sjednici je odlučeno da se ista prekine, kako bi se stekli uslovi da svi članovi Odbora budu prisutni, te da postupak za izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, bude obavljen na odgovarajući način," navodi se u saopštenju Skupštine.

Skupština je u septembru 2022. izabrala samo profesora Pravnog fakulteta Radoja Koraća za člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Advokati Fikret Kurgaš i Dragan Šoć u drugom krugu glasanja nisu dobili potrebnu tropetinsku podršku poslanika (49), jer se članovi Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika biraju dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom.

Takođe tri glasa u drugom krugu nedostajala i profesoru Pravnog fakulteta Nebojši Vučiniću da postane član Sudskog savjeta.

Parlament je potom raspisao ponovni oglas koji je u toku.

Bonus video: