Vlada uvela sankcije kineskim i ruskim državljanima zbog sajber napada

U odluci su navedena i imena osoba koje su, kako se navodi, bile povezane sa napadima na teritoriji EU i u Crnoj Gori

14911 pregleda 3 komentar(a)
Hakovan i imejl bivše njemačke kancelarke Angele Merkel, Foto: Shutterstock
Hakovan i imejl bivše njemačke kancelarke Angele Merkel, Foto: Shutterstock

Vlada je usvojila odluku o uvođenju sankcija utvrđenih odlukama Savjeta Evropske unije zbog sajber napada koji predstavljaju prijetnju Evropskoj uniji i zemljama članicama.

U njoj se navodi, između ostalog, da se ograničava ulazak u Crnu Goru ili prelazak preko njene teritorije odgovornima za sajber napade, njihovim finansijerima i svima koji su na neki način umiješani u to.

Takođe, onemogućava se pristup novcu tim osobama, piše u odluci. Ona će se primjenjivati tek od maja 2025. godine.

U odluci su navedena i imena kineskih i ruskih državljana koji su, kako se navodi, bili povezani sa napadima na teritoriji EU i u Crnoj Gori.

Nekoliko kineskih državljana je pod restriktivnim mjerama EU od 2020. godine za hakerske napade na „informacioni sistem multinacionalnih društava na šest kontinenata, uključujući društva sa sjedištem u Crnoj Gori i Evropskoj uniji, a u okviru te operacije ostvaren je neovlašćen pristup komercijalno osjetljivim podacima, što je dovelo do značajnih ekonomskih gubitaka”.

Ruski državljani Aleksej Minin, Aleksej Morenec i Evgenij Serebriakov, Dmitri Badin navodi se da su učestvovali u pokušaju sajber napada sa potencijalno značajnim posljedicama na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u Holandiji.

Odluka o sankcijama za njega donijeta je 2020. godine.

“Kao službenik za prikupljanje obavještajnih podataka ličnim kontaktima u okviru Centralne uprave generalštaba oružanih snaga Ruske Federacije (GU/GRU) Alexey Minin bio je dio tima od četiri ruska vojnoobavještajna službenika koji su pokušali neovlašćeno pristupiti bežičnoj mreži OPCW-a u Hagu u Holandiji u martu 2018. godine,” piše u vladinoj odluci za Minina.

U oktorbu prošle godine restriktivne mjere u Briselu uvedene su za ruskog državljanina Igora Kostjukova, koji je, kako se navodi, aktuelni načelnik Centralne uprave oružanih snaga Ruske Federacije (GU/GRU), gdje je prethodno obavljao dužnost prvog zamjenika načelnika.

“Među jedinicama pod njegovim komandom nalazi se 85. Glavni centar za specijalne službe (GTsSS), poznat kao “vojna jedinica 26165.. U tom je svojstvu Igor Kostyukov odgovoran za sajber napade koje je izveo GTsSS, uključujući sajber napade sa značajnim posledicama koji predstavljaju vanjsku prijetnju Crnoj Gori i Evropskoj uniji ili njenim državama članicama,“ navodi se u odluci.

Konkretno, dodaje se, vojnoobavještajni oficiri GTsSS-a učestvovali su u sajber napadu na njemački savezni parlament (Deutscher Bundestag) u martu i maju 2015. godine, kao i pokušaju sajber napada sa ciljem hakovanja bežične mreže Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u Holandiji u martu 2018. godine.

“Sajber napad na njemački savezni parlament je bio usmjeren na informacioni sistem parlamenta i nekoliko je dana uticao na njegovo funkcionisanje. Ukradena je znatna količina podataka i zahvaćeni su mail-ovi više poslanika i poslanica u parlamentu, kao i e-mail kancelarke Angele Merkel,” piše u vladinom dokumnetu

Bonus video: