Stranačke konsultacije o kandidatima za šefa države: Nude svoje igrače, zajednički u rezervi

U Evropi sad vjeruju da bi njihov lider Spajić trijumfovao u prvom krugu, u SNP-u misle da je dobitna kombinacija Lekić, dok iz SDP-a ističu da kandidat opozicije ne treba da bude simbol nijedne partije, već “vrjiednosnog svjetonazora”

37263 pregleda 72 komentar(a)
Hoće li biti novog stanara u zgradi Predsjednika, Foto: Luka Zekovic
Hoće li biti novog stanara u zgradi Predsjednika, Foto: Luka Zekovic

Iako dio opozicije i skupštinske većine poručuje da bi najbolje bilo da njihovi politički blokovi sučele po jednog predsjedničkog kandidata, trenutno nema nagovještaja tome jer pojedine partije razmatraju da izađu na izbore sa svojim predstavnikom.

To prvenstveno najavljuju dva subjekta većine, Demokratski front (DF) i Demokrate, ali i vanparlamentarni Pokret Evropa sad (PES).

Na zajednički nastup većine ili njenog dijela na predsjedničkim izborima, zakazanim za 19. mart, pozivaju Socijalistička narodna partija (SNP) i Građanski pokret (GP) URA.

Potpredsjednik SNP-a Dragoslav Šćekić kazao je “Vijestima” da su u njegovoj stranci i dalje pri stavu da bi najbolje bilo da većina ima zajedničkog kandidata, i da to bude lider i poslanik Demosa Miodrag Lekić.

”On je predlagan za mandatara, i pošto u tom pravcu ništa nije urađeno, hoćemo da ispravimo nepravdu prema njemu, koje je bilo i kad je bio predsjednički kandidat i kad je sigurno pobijedio Filipa Vujanovića. Ostajemo pri istim stavovima, jer nismo kalkulisali ni tog momenta kad smo pomenuli Lekića, već smo tome iskreno pristupili. Idealan je momenat da on bude kandidat u ime onih koji su pobijedili na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine. Na organima partije ćemo vrlo brzo razgovarati o ovome”, rekao je.

Ispravimo nepravdu prema Lekiću: Šćekić
Ispravimo nepravdu prema Lekiću: Šćekić foto: Luka Zeković

Šćekić ističe da bi SNP mogao da ima i svog kandidata, jer, prema njegovim riječima, imaju “vrlo kvalitetne ljude koji bi mogli da izađu na crtu bilo kome”.

”Međutim, ne bih u ovom momentu da pričam u tom pravcu, jer ostajemo pri tome da imamo jedinstvenog kandidata”, podvukao je.

Generalni sekretar GP URA Mileta Radovanić rekao je “Vijestima” da je ta partija u kontaktu sa “programski sličnim strankama”, i da misli da bi one trebalo da imaju zajedničkog predstavnika koji bi pobijedio na izborima.

”Ono što je važno da će kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) doživjeti poraz na izborima. Ako to bude g. Milo Đukanović, a vjerujem da hoće, taj poraz označiće njegov odlazak u političku penziju. U skladu sa dogovorom, razmotrićemo opcije oko eventualnog zajedničkog kandidata”, saopštio je, dodajući da će GP URA, ako do toga ne dođe, na partijskim organima odlučiti da li će imati kandidata.

Programski slične stranke da nastupe zajedno
Programski slične stranke da nastupe zajednofoto: Boris Pejović

Uprkos tome što najavljuju da će na izborima imati predstavnika, Demokrate pozivaju PES na dogovor, navodeći da mnogi indikatori govore da bi zajednički kandidat trijumfovao u prvom krugu izbora. Međutim, lider PES-a Milojko Spajić tvrdi da trenutno ne vidi sinergiju sa bilo kojim subjektom, i poručuje da će njegova stranka definitivno imati svog kandidata.

Prema saznanjima “Vijesti”, procjene PES-a su da bi Spajić pobijedio aktuelnog šefa države Đukanovića u prvom krugu.

Metodolog Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) Miloš Bešić, rekao je nedavno TV “Vijesti” da će Đukanović u slučaju kandidature biti poražen u drugoj rundi izbora ako bude imao “pristojnog protivkandidata”.

Demokrate će, prema nezvaničnim informacijama lista, čekati još dvadesetak dana da PES eventualno promijeni mišljenje, nakon čega će, ako se to ne desi, saopštiti ime kandidata.

Da imaju ime svog kandidata tvrde iz DF-a, navodeći da će on biti iz vrha njihovog političkog saveza.

Neki mediji objavili su preksinoć da će to najvjerovatnije biti jedan od lidera DF-a Andrija Mandić. “Vijesti” nisu mogle da potvrde tu informaciju, a Mandić nije odgovarao na pozive liste.

”Vijestima” je nezvanično iz tog saveza rečeno da nisu utvrdili kandidata, ali da su u intenzivnim razgovorima i da je zasad zvanični stav da on bude iz DF-a.

Izvor kaže da u tom savezu prate i “kakva će biti konstelacija snaga u drugim blokovima”.

U opozicionom bloku, koji predvodi DPS, na zajedničkom kandidatu insistiraju Socijaldemokratska partija (SDP) i Socijaldemokrate (SD), te Bošnjačka stranka (BS), koja je dio Vlade iako je glasala za njeno rušenje.

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović kazao je “Vijestima” da je stav njihovog Predsjedništva da kandidat “evropske i građanske Crne Gore” treba da bude nadstranačka ličnost, prihvatljiva “svima koji baštine vrijednosti politike koja Crnu Goru vidi u društvu civilizovanih, demokratskih i ekonomski razvijenih država”.

”Ta ličnost ne treba da bude simbol nijedne partije pojedinačno, već jednog vrijednosnog svjetonazora na koji se na razne načine atakuje u posljednje dvije i po godine, što je dovelo do toga da je Crna Gora danas nikad u većoj krizi, nikad nestabilnija i država kojoj se prijeti formalnim prekidom evropskog puta... Logično je i prirodno da kandidat treba da bude lišen partijskih tereta i odijuma javnosti koje različite strukture sa sobom nose”, naglasio je.

Dodaje da jedino takav kandidat ima ubjedljive šanse za uspjeh na izborima, i poručuje da će SDP, ako ne bude želje za takvim dogovorom, imati svog kandidata.

Kandidat da bude lišen partijskih tereta i odijuma javnosti: Vujović
Kandidat da bude lišen partijskih tereta i odijuma javnosti: Vujovićfoto: Savo Prelević

Slično kažu i iz SD-a i BS-a, navodeći da “proevropske” i “građanske” partije treba da imaju zajedničkog kandidata, ali ne saopštavajući da li će u suprotnom imati svog predstavnika.

Iz DPS-a najavljuju da će obaviti konsultacije sa svim subjektima “evropskog bloka”, ali izjavama da “ne treba puno eksperimentisati” i da o kandidatu treba razmišljati na osnovu kriterijuma procjene podrške, iskustva, odgovornosti i spremnosti da štite državni interes, indirektno sugerišu da bi to ponovo mogao da bude njihov lider Đukanović.

Prema posljednjim rezultatima istraživanja javnog mnjenja, koje je prošlog mjeseca objavio CEDEM, ako bi se Đukanović opet kandidovao, na izborima bi ga sigurno glasalo 24,4 odsto građana, dok bi 39 odsto podržalo nekoga od proitvkandidata.

Kandidature partije i grupe građana mogu podnositi do 26. februara.

Prema Zakonu o izboru predsjednika, ako nijedan kandidat ne dobije više od polovine važećih glasova birača, održava se drugi izborni krug, za 14 dana. U njemu učestvuju dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova.

Predsjednik se bira na pet godina.

Šćekić: Pozvaćemo na razgovore o zajedničkom kandidatu

Šćekić kaže da će SNP dati sve od sebe da se dođe do jedinstvenog kandidata. Najavljuje da će njegova stranka pozvati ostale iz skupštinske većine na razgovor o tome.

”Oni koji su izašli u javnost prije davanja šanse da se razgovara o jedinstvenom kandidatu, vrlo svjesno idu naruku DPS-u i eventualnom kandidatu njihove partije Đukanoviću. To nije u redu. Mislim da treba da se sjedne i razgovara o jednom kandidatu. Ako je Lekić bio predlog za mandatara, ne vidimo zašto ne bi mogao da bude i predlog za predsjednika. Jedinstveni kandidat nesumnjivo pobjeđuje DPS kandidata u prvom krugu”, konstatuje on.

Bonus video: