USVCG: Pojedini kandidati za sudije US na neprimjeren, negativan i diskriminišući način pominjali sudsko vještačenje

"Udruženje sudskih vještaka Crne Gore upozorava i najoštrije osuđuje svaki, pa i nenamjerni, diskriminatorski i stigmatizirajući odnos prema sudskim vještacima"

5658 pregleda 4 komentar(a)
Foto: USVCG
Foto: USVCG

Udruženje sudskih vještaka Crne Gore (USVCG) saopštilo je da je tokom procesa izbora kandidata za sudjije Ustavnog suda Crne Gore u Skupstini Crne Gore od strane pojedinih prijavljenih kandidata za ove visoke sudske funkcije, došlo do kako kažu paušalnog pominjanja sudskog vještačenja i sudskih vještaka u Crnoj Gori na neprimjeren, negativan i diskriminišući način.

Kako Udruzenje sudskih vještaka navodi u saopštenju na javno dostupnom video materijalu sa predmetnih sjednica, tokom lične prezentacije i opisa stanja u pravosudnom sistemu, od strane pojedinih kandidata, u kontekstu navodjenja faktora koji negativno uticu na pravovremenost i kvalitet sudskih odluka, uopšteno, bez konkretnih dokaza i preciznog navodjenja pokušano je javno generalno negativno kvalifikovanje sudskog vještačenja i sudskih vještaka u Crnoj Gori.

"Udruženje sudskih vještaka Crne Gore upozorava i najoštrije osuđuje svaki, pa i nenamjerni, diskriminatorski i stigmatizirajući odnos prema sudskim vještacima. Nije prvi put da su profesija vještačenja i sudski vještaci lično u Crnoj Gori izloženi neprimjerenim i neutemeljenim napadima i kvalifikacijama", piše u saopštenju.

Oni su ponovo pozvali nadležne da preduzmu sve neophodne mjere i radnje u profesionalnoj i ličnoj zaštiti i unapredjenju radnog statusa sudskih vještaka, kako kažu, kao jedne od izuzetno bitnih karika u pravosudnom sistemu Crne Gore.

Bonus video: