Borelj ni riječi o Crnoj Gori, Fajon: CG ostaje rak-rana

"Od zemlje koja je bila najuspješnija na putu ka EU sada postaje zemlja koja je problem", kazala je ministarka vanjskih poslova Slovenije

26255 pregleda 42 komentar(a)
Borelj, Foto: Reuters
Borelj, Foto: Reuters

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj danas na konferenciji za novinare u Briselu nije rekao da li je Savjet za vanjsku politiku Savjeta Evropske unije raspravljao o situaciji u Crnoj Gori i šta je zaključio.

Situacija u Crnoj Gori bila je na dnevnom redu današnje sjednice pod stavkom tekuća pitanja, pored Irana, Jermenije, Avganistana, Venecuele i Etiopije. Borelj je na konferenciji za novinare govorio o situaciji u Ukrajini, Iranu i odnosima između Srbije i Kosova.

On je kazao da bi normalizacija odnosa Srbije i Kosova donijela benefite za obje strane i da su zemlje Zapadnog Balkana važne za Evropu.

Ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon rekla je novinarima nakon sastanka da Crna Gora ostaje rak rana, od zemlje koja je bila najuspješnija na putu ka EU sada postaje zemlja koja je problem.

"Obavezali smo se da ćemo dalje pomagati Crnoj Gori. Posredstvom svih kanala komuniciramo sa predstavnicima političkih partija i poručujemo im da je ovo šesti pokušaj koji mora da uspije, inače će Crna Gora skrenuti sa evropskog puta", naglasila je Fajon ističući da je izbor sudija Ustavnog suda ključno pitanje.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je novinarima da je prilikom posljednje posjete Crnoj Gori prenio poruku o važnosti rješavanja ustavne krize i potrebi što bržeg imenovanja sudija Ustavnog suda da bi cijeli proces krenuo ka normalizaciji političke situacije.

Bonus video: