Odbor Glavnog grada Pokreta Evropa sad: izglasati izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi ukoliko se ne izglasaju sudije US

"Poslanici moraju raditi u interesu građana koji su ih izabrali, pa ih pozivamo da u najkraćem roku i bez odlaganja izaberu sudije Ustavnog suda kako bi se prekinula višemjesečna uzurpacija vlasti u Podgorici, ali i omogućilo nesmetano funkcionisanje sistema"

7861 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Pokret Evropa sad
Foto: Pokret Evropa sad

Deblokada Ustavnog suda i prijevremeni parlamentarni izbori ključni su koraci u rješavanju institucionalne krize u kojoj se Crna Gora nalazi već mjesecima, zaključeno je na konstitutivnoj sjednici odbora Glavnog grada Pokreta Evropa sad.

"Poslanici moraju raditi u interesu građana koji su ih izabrali, pa ih pozivamo da u najkraćem roku i bez odlaganja izaberu sudije Ustavnog suda kako bi se prekinula višemjesečna uzurpacija vlasti u Podgorici, ali i omogućilo nesmetano funkcionisanje sistema. Uz to, očekujemo intenziviranje pregovora oko formiranja vlasti u Glavnom gradu, kako bi nova uprava mogla da bez odlaganja materijalizuje rezultat ostvaren na oktobarskim izborima", saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

Odbor Glavnog grada, kako se dodaje, predlaže da se na istoj sjednici na kojoj će se glasati o sudijama Ustavnog suda u dnevni red uvrsti i glasanje za izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojem bi se pristupilo u slučaju da ne dođe do izbora sudija.

Eventualnim ponovnim usvajanjem izmjena ovog zakona u slučaju da se ne izaberu sudije Ustavnog suda, kako su naveli iz Pokreta Evropa sad, obesmislila bi se dalja manipulacija sa uzurpiranjem vlasti i zaštitilo ustavno pravo 100,000 građana i građanki Podgorice koji su glasali na izborima.

"Na konstitutivnoj sjednici formirani su i izvršni, ali i tematski odbori PES čiji je zadatak da rade na unaprjeđenju lokalnih politika u svim oblastima koje bi poboljšale kvalitet života građana Podgorice, poput kulture, sporta, socijalne zaštite, unapredjenje korporativnog upravljanja u gradskim preduzećima, prostornog planiranja, infrastrukture i zaštite životne sredine. Za predsjednika odbora Glavnog grada Pokreta Evropa sad izabran je Jakov Milatović, za potpredsjednike Jasna Jovanović, Miloš Krstović i Miloš Pižurica, a za sekretarku odbora Irena Vućić Popović", navodi se u saopštenju.