Matuela i Novaković Đurović: Ustavni sud apsolutni prioritet za CG, neophodan za stabilnost

Dvanaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije

4362 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Sa sastanka, Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Ustavni sud i izbor njegovih sudija moraju biti apsolutni prioritet Crne Gore, kao "ključni za osiguranje poštovanja osnovnih prava svih građana i očuvanje stabilnosti institucija".

To su saopštile na dvanaestom sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između CG i Evropske unije, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i koordinatorka radom Ministarstva evropskih poslova Ana Novaković Đurović i vršiteljka dužnosti direktora za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) Mihaela Matuela.

Matuela je naglasila da CG treba da pojača i osnaži svoje reformske napore i izbjegne bilo kakve preokrete, posebno u osnovama, i izgradi konsenzus o reformama kako bi napredovala u procesu pristupanja EU, navodi se u saopštenju Generalnog sekretarijata Vlade.

Novaković Đurović je naglasila odlučnost CG da "iskoristi aktuelni momenat u cilju intenziviranja reformskih aktivnosti i ubrzanja pristupnih pregovora s EU".

Dodaje da imajući u vidu kontekst nove metodologije proširenja, prema kojoj "nijedno novo poglavlje neće biti zatvoreno dok se ne ispune privremena mjerila u poglavljima 23. i 24. Vlada je svjesna činjenice da će upravo reforme u oblasti pravosuđa i vladavine prava odrediti dalju dinamiku integracija."

I Novaković Đurović je istakla kao apsolutni prioritet izbor preostalih sudija Ustavnog suda, da bi se kako kaže, "stvorili uslovi za nesmetano i stabilno funkcionisanje sistema vladavine prava, u kojem Ustavni sud zauzima centralno mjesto".

"Na današnjem sastanku Odbora, razmotrene su aktivnosti i rezultati po svim oblastima koje obuhvataju sedam sektorskih pododbora i Posebnu radnu grupu za reformu javne uprave", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: