Bošnjak i Felten: Izbor sudija US imperativan ali i prevladavanje svih prepreka na putu ka EU

"Iako se čini da je aktuelna politička kriza zaustavila ili znatno usporila EU integracije, CG je među naprednijima u regionu i sposobna da nakon prevazilaženja krize, sa vladom koja je sposobna da djeluje, brzo sprovede neophodne reforme kako bi se vratila evropskom kursu", kazao je Felten

2776 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa sastanka, Foto: odjeljenje za odnose sa javnošću Skupštine
Detalj sa sastanka, Foto: odjeljenje za odnose sa javnošću Skupštine

Izbor sudija Ustavnog suda je imperativan ali i prevladavanje svih prepreka koje stoje na putu Crne Gore u integracijama u Evropsku Uniju.

To je saopšteno na sastanku potpredsjednice Skupštine Branke Bošnjak i njemačkog ambasadora Petera Feltena.

Felten je naglasio značaj parlamenta "kao srca demokratije" i istakao njegovu krucijalnu važnost u rješavanju aktuelne političke krize, navodi se u saopštenju Odjeljenja za odnose sa javnošću Skupštine.

Kao rješenje krize vezane za Ustavni sud Bošnjak je predložila da "Ustavni odbor treba doći do 12 do 15 kandidata od ukupno 26, dok bi kriterijumi za odabir bile bi profesionalne reference i integritet", navodi se u saopštenju.

Bošnjak dodaje da bi izbor podrazumijevao da bar jedan kandidat bude ženskog pola i jedan iz manjinskih naroda, dok bi se kandidati dalje birali po principu slučajnog odabira, među onima koji su ispunili neophodne kriterijume.

Felten naglašava da iako se čini da je aktuelna politička kriza zaustavila ili znatno usporila EU integracije, CG je među naprednijima u regionu i sposobna da nakon prevazilaženja krize, "sa vladom koja je sposobna da djeluje, brzo sprovede neophodne reforme kako bi se vratila evropskom kursu".

Bošnjak i Felten su saglasni da evropski put CG nema alternativu.

"Pa je kompletiranje procesa izbora sudija Ustavnog suda glavni fokus rada Skupštine, ali i izglasavanje članova Sudskog savjeta i izbor Vrhovnog državnog tužioca", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: