Timonije: Zabrinuti smo što je dobar učenik u balkanskom razredu postao simbol blokade i simbol problema

" Bez sudija Ustavnog suda nema demokratije, a demokratija je minimalni uslov za vaš evropski put kako se ne bi pokvarilo sve ono što je bilo urađeno"

9437 pregleda 16 komentar(a)
Timonije, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Timonije, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije poručio je da se i predsjednički i potencijalni parlamentarni izbori u Crnoj Gori moraju sprovesti tek nakon uspostavljanja funkcionalnog Ustavnog suda.

On je za RTCG kazao da je tužno što se Crna Gora našla na dvenom redu Savjeta EU i to zbog institucionalne krize.

"Mi smo zabrinuti što je dobar učenik u balkanskom razredu postao simbol blokade i simbol problema", kazao je Timonije.

On je, prenosi portal RTCG, rekao i da su slovenačka ministarka vanjskih poslova Tanja Fajon i ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksander Šalenber dali izvještaj Savjetu EU i prenijeli da su imali utisak da su "bili slušani u Crnoj Gori".

"Tako da imamo nadu da postoji rješenje, da je mašina ponovo u pokretu kako bi se izbjegla blokada vašeg institucionalnog sistema. Bez sudija Ustavnog suda nema demokratije, a demokratija je minimalni uslov za vaš evropski put kako se ne bi pokvarilo sve ono što je bilo urađeno", kazao je Timonije.

"Dobri kandidati za sudije Ustavnog suda postoje"

Ambasador Francuke podsjetio je i da je međunarodna zajednica pratila intervjue kandidata za sudije Ustavnog suda pred Ustavnim odborom.

"Mi smo zajedno sa ambasadorima pratili saslušanja kandidata za sudije Ustavnog suda i konstatovali smo da postoje dobri pravnici, kandidati koji su odlučni da poštuju vladavinu prava. Tako da dobri kandidati postoje", ocijenio je Timonije.

Kazao je da je neophodno da do rješenja krize dođe što prije.

"Da ne dođe do agonije jer bi to bilo loše za Crnu Goru koja je već dosta izgubila u pogledu imidža", rekao je Timonije.

Upozorio je na neophodnost poštovanja preporuka Venecijanske komisije.

"Mi smo zabrinuti nedostatkom interesovanja od nekih vlasti u odnosu na mišljenje Venecijanske komisije. Žao nam je što postoji tendencija da se ne uzimaju u obzir mišljenja Venecijanske komisije. Ona nijesu obavezujuća, ali svaki put kada ih neka zemlja, u ovom slučaju Crna Gora ne slijedi istovremeno se pripisuje određeni minus toj zemlji u pogledu evropskih integracija", rekao je Timonije.

Ocjenjuje da se stvari u Crnoj Gori mogu ubrzati, ali i daj e neophodno da se i političari i građani probude.

"Tu su i predsjednički izbori koji se moraju sprovesti u dobrim uslovima i to će biti test za zemlju. A Ustavni sud mora biti kompletiran. Crna Gora pored ovoga ima brojne probleme i problem sa Ustavnim sudom ne smije se otezati mjesecima. Tu su i ostali problemi koje treba rješavati, i sva energija društva mora se okrenuti rješavanju institucionalnih problema, a onda se suočiti sa problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju građani", kazao je Timonije.

Istakao je i da se u izborni proces ne može ući bez funkcionalnog institucionalnog sistema.

"Mora se pronaći zajedničko postolje za građane, a do toga se dolazi preko izbora koji se odvijaju u dobrim uslovima. Prvi su predsjednički izbori. Kada govorimo o parlamentarnim uslovima, na političkim akterima je da to dogovore između sebe, ali u okviru institucionalnog sistema koji funckioniše. Bez toga ovu temu ne treba načinjati. Mislimo da Crna Gora vrlo brzo može da se vrati na svoj put, i vjerujemo da su poruke koje su upućene političarima shvaćene", kazao je Timonije.

Bonus video: