Delegacija EU nakon predloga Bošnjak: Metodologija izbora je nadležnost Crne Gore

"Nastavićemo da pratimo ovaj proces i ponavljamo poziv svim političkim akterima da sarađuju, izvan partijskih interesa, i izgrade konsenzus o ovom vitalnom pitanju, u interesu svih građana"

17499 pregleda 11 komentar(a)
Popa, Foto: Delegacija EU u CG
Popa, Foto: Delegacija EU u CG

Metodologija izbora nedostajućih sudija Ustavnog suda je pitanje u nacionalnoj nadležnosti Crne Gore, bez bilo kakve proceduralne uloge bilo Delegacije ili ambasadorke Evropske unije.

To je navedeno na Tviter nalogu Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Iz Delegacije su se oglasili nakon predloga potpredsjednice Skupštine i funkcionerkke Pokreta za promjene (PzP) Branke Bošnjak da bi šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa trebalo da izvlači imena sudija Ustavnog suda, ukoliko partije ne postignu saglasnost o njihovom imenovanju.

Bošnjak je u saopštenju za javnost obrazložila da bi ukoliko ne postoje ograničenja za tako nešto Popa bila najbolje rješenje, "jer bi to imalo i jasnu proevropsku simboliku".

"Pozdravljamo transparentnost postupka intervjuisanja kandidata, koji smo pažljivo pratili. Nastavićemo da pratimo ovaj proces i ponavljamo poziv svim političkim akterima da sarađuju, izvan partijskih interesa, i izgrade konsenzus o ovom vitalnom pitanju, u interesu svih građana", piše na Tviter nalogu Delegacije EU u Crnoj Gori.

Bonus video: