Novaković Đurović, Picula i Bilčik: Rješenje krize i priključenje EU je u rukama Crne Gore

"Parlamentarne izbore treba održati što prije i bez obzira na političke promjene, neophodno je sačuvati pregovaračku strukturu i zaštititi je od svakog političkog uticaja", istakao je Picula

4756 pregleda 2 komentar(a)
Novaković Đurović i Bilčik, Foto: Vlada Crne Gore
Novaković Đurović i Bilčik, Foto: Vlada Crne Gore

Recept za rješenje političke krize i stvaranje preduslova za ulazak u završnu fazu pregovora o priključenju Evropskoj Uniji se nalazi u Crnoj Gori.

To je epilog sastanka ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i koordinatorke radom Ministarstva evropskih poslova Ane Novaković Đurović i poslanika Evropskog Parlamenta, Vladimirom Bilčikom i Toninom Piculom, navodi se u saopštenju Generalnog sekretarijata Vlade.

"Bilčik je izrazio zabrinutost zbog aktuelne političke krize u Crnoj Gori i ukazao da je riješenje pitanja funkcionalnosti Ustavnog suda, kao i izgradnje nezavisnih institucija koje će omogućiti sprovođenje predstojećih predsjedničkih i parlamentarnih izbora, osnovni preduslov su za dalji napredak Crne Gore na Evropskom putu", navodi se u saopštenju.

On je iskazao da je spreman da zakaže sjednicu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) čim se otklone razlozi za njeno odlaganje.

Picula je kazao da Crna Gora ima potencijal i kapacitet da postane naredna članica EU, ali da je potrebno značajno napredovati na tom putu.

"Parlamentarne izbore treba održati što prije i bez obzira na političke promjene, neophodno je sačuvati pregovaračku strukturu i zaštititi je od svakog političkog uticaja", istakao je Picula.

Novaković Đurović i Picula
Novaković Đurović i Piculafoto: Vlada Crne Gore

Picula smatra da je pitanje daljeg proširenja EU ponovo dobilo zamah te da CG treba da iskoristi taj trenutak.

Novaković Đurović je naglasila da je ulazak Crne Gore u EU ključni spoljnopolitički prioritet i da vjeruje da će sve političke partije pokazati zrelost i dati doprinos izgradnji nezavisnih institucija.

"Prije svega Ustavnog suda, kako bi se dao zamah svim ostalim političkim procesima čiji krajnji rezultat treba da bude članstvo CG u EU", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: