Potpisi mogu i prije kandidature

Za DIK jedino bitno da kandidatura ispunjava sve uslove, od kojih su jedan potpisi, i ne može cijeniti kad su oni sakupljani, naglašava šef DIK-a Mugoša

12251 pregleda 8 komentar(a)
Za kandidaturu potreban najmanje 8.101 potpis, Foto: Boris Pejović
Za kandidaturu potreban najmanje 8.101 potpis, Foto: Boris Pejović

Prikupljanje potpisa podrške birača prije ozvaničenja predsjedničkih kandidata nije nezakonito, jer je Državnoj izbornoj komisiji (DIK) najvažnije da kandidatura ispunjava sve propisane uslove, među kojima su i potpisi.

To proizilazi iz odgovora koje je “Vijestima” dao predsjednik DIK-a Nikola Mugoša, na pitanje da li je protivzakonito to što su neke partije obezbijedile potpise, odnosno što najavljuju njihovo skupljanje, a da nisu foramlizovale predsjedničke kandidate.

Iz Demokratskog fronta (DF) tvrde da su prikupili 10 hiljada potpisa za svog predstavnika na predsjedničkim izborima zakazanim za 19. mart, dok iz Pokreta Evropa sad (PES) poručuju da će narednih dana pristupiti tome.

Mugoša kaže da je DIK propisao novi obrazac na kom se daju potpisi, i da se na njemu osim imena i prezimena birača nalaze matični broj i broj lične karte ili pasoša.

”DIK cijeni ispunjenost uslova za kandidaturu u trenutku njene predaje, te je za DIK jedino od značaja da u tom trenutku kandidatura ispunjava sve propisane uslove, od kojih su jedan i potpisi podrške birača kandidatu. DIK ne može cijeniti trenutak kad su potpisi sakupljani, budući da se oni ne ovjeravaju”, pojasnio je, dodajući da će na predstojećim izborima ta institucija prvi put koristiti softver za provjeru da li su lica koja su dala potpise upisana u birački spisak.

Da ne bi bilo zloupotrebe potpisa, Mugoša je nedavno najavio da će uskoro u funkciji biti onlajn aplikacija preko koje će građani moći da provjere da li se to eventualno desilo. U slučaju da se zloupotrebe potvrde, na potezu će, kako je saopštio, biti tužilaštvo.

Ne možemo cijeniti trenutak kad su potpisi sakupljani, budući da se ne ovjeravaju: Mugoša
Ne možemo cijeniti trenutak kad su potpisi sakupljani, budući da se ne ovjeravaju: Mugošafoto: Luka Zekovic

Uoči predsjedničkih izbora 2018. godine, utvrđeno je da su potpisi nekoliko hiljada građana zloupotrijebljeni i falsifikovani. To se desilo nakon što je DIK bio potvrdio nekoliko kandidatura.

Prema Zakonu o izboru predsjednika Crne Gore, birač može potpisom podržati samo jednog kandidata.

Kako u istom aktu piše da kandidata može predložiti stranka ili grupa građana na osnovu potpisa najmanje 1,5 odsto birača od njihovog ukupnog broja, to znači da je potreban najmanje 8.101 potpis.

Iako se izbori bliže, nijedna partija još nije ozvaničila kandidata. Dok iz pojedinih partija skupštinske većine i dalje pozivaju da ona ili njen dio nastupe sa zajedničkim predstavnikom, druge stranke poručuju da je vrijeme za to prošlo.

Lider Demokrata Aleksa Bečić, rekao je “Glasu Amerike” da će njegova stranka još neko vrijeme čekati definitivni odgovor PES-a na ponudu o jedinstvenom kandidatu.

Ističe da je uvjeren da bi zajednički kandidat Demokrata, PES-a i “još nekih manjih političkih struktura”, vjerovatno trijumfovao i u prvom krugu izbora.

”Ukoliko ne budemo na kraju imali zajedničkog kandidata za predsjednika Demokrata, PES-a i partija slične programske profilacije, Demokrate će svakako, kao snažna partija, imati kandidata”, poručio je Bečić.

Upitan koga bi Demokrate podržale u slučaju da u drugi krug izbora uđu jedan od čelnika Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i aktuelni predsjednik države i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, odgovorio je da Demokrate nikad neće podržati kandidata DPS-a.

Bečić je prethodnih dana boravio u Vašingtonu, gdje se sastao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom. Iz Demokrata je juče saopšteno da je Bečić u razgovoru sa njim ocijenio da je Crna Gora na “istorijskoj prekretnici”, i da sve zavisi od toga da li će partije građanske, evropske i evroatlantske orijentacije uspjeti da se ujedine na predstojećim izborima.

Premijer i lider Građanskog pokreta (GP) URA Dritan Abazović, kazao je juče novinarima u Kotoru da bi najbolje bilo da se dođe do “zajedničkog, građanskog predsjedničkog kandidata”.

Naveo je da bi korak dalje bilo kad bi to bila žena.

”Najvažnije je da Crna Gora dobije novog predsjednika. Siguran sam da će on biti mnogo kooperativniji u ostvarivanju nacionalnih interesa Crne Gore”, podvukao je Abazović.

Poslanik i potpredsjednik Pokreta za promjene (PzP), saopštio je juče Radiju Crne Gore da uoči izbora svi kalkulišu, osim DF-a. Naglašava da je “prošao voz” za zajedničkog kandidata.

”Svako na svoju bandu, da vide da li će se Đukanović kandidovati, a on će čekati do posljednjeg dana. Svi kalkulišu, osim nas. Prije deset dana smo se odredili prema Mandiću ako kandidat bude Đukanović. Mi i Đukanović smo spremni za kampanju, drugi - ne vjerujem”, naveo je, dodajući da su predsjednički izbori “možda najveća Đukanovićeva borba”.

Kandidature se mogu podnositi do 26. februara, a DIK će listu onih koji će biti u predsjedničkoj trci objaviti najkasnije do 3. marta.

Prema Zakonu o izboru predsjednika, ako nijedan kandidat ne dobije više od polovine važećih glasova birača, održava se drugi izborni krug, za 14 dana. U njemu učestvuju dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova.

Predsjednik se bira na pet godina.

DIK šesti put nalaže da se ponove izbori u Šavniku

DIK je na jučerašnjoj sjednici ponovo prihvatio prigovore šavničkog DPS-a, i naložio tamošnjoj Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) da donese odluku o ponavljanju izbora na dva birališta u tom gradu.

To je šesti put da DIK nalaže OIK-u da donese takvu odluku, ali lokalna komisija to ne čini.

Kako su “Vijesti” juče objavile, članovi OIK-a ni ove sedmice, kao ni prethodnih pet, nisu uspjeli da se usaglase o održavanju izbora.

”I ovoga puta četiri člana glasala su da se izbori održe 29. januara, dok su preostala četiri bila uzdržana”, rekao je listu šef OIK-a Dušan Radanović.

Razlog ponavljanja izbora su incidenti i veći broj nepravilnosti koji su tokom devet sedmica prošle godine, počev od 23. oktobra, obilježili glasanje u toj poddurmitorskoj varoši.

Na preostala dva biračka mjesta (u zgradi Opštine i selu Kruševice) pravo glasa ima 541 birač.

Na 21 biračkom mjestu glasao je 1.231 birač, od 1.968. Prema dosadašnjim rezultatima, opozicione koalicije predvođene DF-om imaju 121 glas više u odnosu na vladajuću koaliciju DPS-a i Socijaldemokrata.

Bonus video: