Bečić: Sa evropskim i evroatlantskim partnerima svi izazovi rješivi

Bečić je poručio da je članstvo Crne Gore u EU i NATO ključna pretpostavka njenog ekonomskog razvoja, sigurnosti, bezbjednosti, kao i daljeg demokratskog razvoja i sveukupnog napretka

6658 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Kad god smo bili ujedinjeni sa našim evropskim i evroatlantskim partnerima svi izazovi su bili rješivi, kazao je predsjednik i poslanik Demokrata, Aleksa Bečić.

Bečić koji boravi u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama i predsjednik Kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović, sastali su se sa direktorom za Zapadni Balkan u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće (NSC) Admirom Muzurovićem i direktorom Kancelarije za Evropsku uniju i regionalne poslove u Stejt dipartmentu, Robertom Lijem.

Bečić je kazao svojim sagovornicima da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja kandidata koja ima stoprocentnu usklađenost vanjske politike sa vanjskom politikom Evropske unije, dok Evropska unija u Crnoj Gori uživa nepodijeljenu podršku više od 80 odsto stanovništva, što je rekord na Balkanu, prema svim relevantnim istraživanjima javnog mnjenja koji se sprovode u zemlji.

Posebno je naglasio da Crna Gora nema otvorenih pitanja sa svojim susjedima koji joj mogu odmoći na njenom evropskom putu i dodao da je članstvo Crne Gore u EU i NATO ključna pretpostavka njenog ekonomskog razvoja, sigurnosti, bezbjednosti, kao i daljeg demokratskog razvoja i sveukupnog napretka.

v
foto: Demokratska Crna Gora

“Kad god smo bili ujedinjeni sa našim evropskim i evroatlantskim partnerima svi izazovi su bili rješivi. Vrijednosti za koje se zalaže Demokratska Crna Gora su apsolutno kompatibilne sa vrijednostima naših EU i zapadnih partnera i sa njima nema kompromisa”, kazao je Bečić Liju i Muzuroviću.

Bečić je posebno naglasio da je izbor svo četvoro sudija Ustavnog suda jedini put ka punoj funkcionalnosti Ustavnog suda, gdje će Demokrate kao i do sada dati svoj ključni doprinos, jer je deblokada Ustavnog suda prioritet svih prioriteta.

Direktor Kancelarije za Evropsku uniju i regionalne poslove u Stejt dipartmentu Robert Li istakao je da su borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i borba za vladavinu prava uvijek složeni i teški procesi, ali su ujedno i važni zbog evropske i evroatlantske budućnosti Crne Gore.

“Hvala Crnoj Gori za podršku Ukrajini. Pokazali ste u ključnim i teškim vremenima da ste pouzdan i kredibilan NATO partner”, kazao je Li Bečiću.

Direktor za Zapadni Balkan u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Admir Muzurović kazao je da je ohrabren istrajnošću naše zemlje u procesu donošenja svih odluka koje proističu iz članstva Crne Gore u NATO, te naglasio da je važno da Crna Gora nastavi da ispunjava i obaveze koje proističu iz Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju, kako bismo proces pristupanja EU što prije doveli do kraja.

“Očekujemo da Crna Gora političke i institucionalne izazove riješi dijalogom na demokratski i odgovoran način”, kazao je Muzurović.