Vukšić zvanično predsjednički kandidat: "U ANB-u sam ujedinio Srbe i Crnogorce"

Vukšić je naglasio da će se zalagati za sistem otvorenih lista

35292 pregleda 66 komentar(a)
Foto: Željka Vučinić
Foto: Željka Vučinić

Lider Demohrišćanskog pokreta Dejan Vukšić je kazao da će prioritet Pokreta biti hrišćansko pomirenje Srba i Crnogoraca.

“Ovo nije floskula, već preduslov ozdravljanja društva i svakog pozitivnog progresa”, rekao je Vukšić na konferenciji za medije Pokreta.

On je naglasio da je rješenje tog pitanja potpuno gašenje onih ekstremnih, površno gledanih suprotstavljenih blokova, koji svojim politikama i širenjem mržnje hrane jedni druge:

“I ne dozvoljavaju nam da živimo kao sav normalan svijet”.

Istakao je da je recept za ozdravljenje društva prihvatanje ljudi onako kako se osjećaju i izjašnjavaju, kao i zajednička borba za maticu - Crnu Goru.

“Naša matica nije neka druga država, već Crna Gora koja nam je najvažnija. Podjela među građanima Crne Gore može biti samo na one koji su profesionalni, hrabri i pošteni sa jedne strane, i na one sa druge strane, koji to nisu. Dajmo šansu takvim ljudima, a ne predstavnicima onih političkih partija koji pričaju istu ovu priču , a u stvari za državne službenike instaliraju isključivo svoje poslušnike koji služe, ne čak ni tim partijama, već samo pojedincima koji kontrolišu te političke centre”, rekao je Vukšić.

Vukšić je istakao da su u Demohrišćanskom pokretu donosioci odluka:

“Samo mi u našoj kući Crnoj Gori. Ovo sam ja lično primijenio u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, to znaju službenici Agencije...”.

On je naglasio da je prioritet Pokreta izmjena izbornog zakonodavstva, navodeći da će se zalagati za sistem otvorenih lista, što predstavlja direktnu demokratiju građana.

Vukšić je kazao da je Pokret donio odluku da se on kandiduje za predsjednika iz više razloga:

“Prije svega kao dugogodišnji pravnik koji je obavljao najvažnije funkcije, prvenstveno u sistemu kao sudija, i kasnije kao državni službenik, direktor ANB i više od 20 godina kao advokat i vlasnik advokatske kancelarije. Nisam nikome dužan ništa, osim ovoj državi i nemam obaveza niti primam instrukcije od bilo koga”, istakao je Vukšić.

Istakao je da je kao kandidat spreman razgovarati o načinu saradnje sa partijama koje su im prirodni saveznici, o modusu zajedničkog djelovanja na predsjedničkim izborima i pronalaženju najboljeg rješenja kako bi zadali politički udarac retrogradnim političkim strukturama protiv kojih se zajednički bore. Ti saveznici su, kako je pojasnio, svi koji su iskreno podržavali 42.Vladu.To su, kako je rekao, ministri u toj Vladi, Demokrate, Ujedinjena i Prava Crna Gora.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” na koje biračko tijelo računaju, Vukšić je rekao da im je misija da građanima predoče istinu, da imaju jasan stav i da će biti srećni ako građani to prepoznaju.

“Ukoliko ne, građani ne mogu biti krivi za to”.

Istakao je da računaju da će sakupiti dovoljan broj potpisa za kandidaturu, jer da to ne računaju ne bi ušli u predsjedničku trku.

Naknadno je pojasnio da jedan od osnivača pokreta Zdravko Krivokapić, iako je bio najavljen kao jedan od govornika na konferenciji, ne želi da se politički eksponira.

Bonus video: