DPS Herceg Novi: Problemi bolnice Meljine i Insituta potvrđuju nemoć lokalne koalicije na vlasti

"Pomagala je država i manje važne privredne subjekte sa mnogo većim iznosima. Pored rješenja koje predlaže menadžment postoji i mogućnost otuđenja djela imovine, zamjene duga za akcije itd", navodi se u saopštenju DPS -a

6158 pregleda 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Opštinski odbor DPS -a iz Herceg Novog saopštio je da aktuelni problem bolnice Meljine i Instituta "Dr Simo Milošević" potvrđuju nemoć lokalne koalicione vlasti.

To se navodi u saopštenju OO Demokratske partije socijalista iz tog grada kao i da osim Novske liste, "ostali činioci vlasti u Herceg Novom su i vlast u državi. Ta vlast ne zna, ne želi ili neće da riješi probleme u bolnici Meljine i Institutu".

Naglašavaju da su uzalud protesti zaposlenih u ove dvije kako kažu, "za građane Herceg Novog od izuzetnog značaja, institucije".

"Uzalud i razgovori u Vladi i Opštini, i sa jednog i sa drugog mjesta dobija se verbalna podrška, obećanja i utjeha", navodi se u saopštenju DPS -a. Dodaju da nakon toga nastupi neki "birokratski problem za koji se kaže da je nepremostiv".

"Upravo je ta birokratija vlasti koja obećava rješenja. Birokratija je izgovor da se ne ispuni obećano", tvrde iz DPS -a.

Kako kažu, kao prelazno rješenje za Bolnicu Meljine se nudi da bude stacionarno odjeljenje Bolnice Kotor. Dodaju da "stručni kadar iz bolnice odlazi a najavljuje se i otpuštanje još 60 radnika".

Ističu da iskustvo uči da prelazna rješenja najčešće postaju trajna. "Zašto Opštine Herceg Novi i odbornici u Skupštini ne pokažu snagu i preduzmu najradikalnije mjere građanske neposlušnosti u odbrani opstanka bolnice Meljine u punom kapacitetu?", upitali su iz DPS -a.

Iz DPS -a naglašavaju da niko ne spori postojanje sudskog spora zbog loše privatizacije, te da se treba da "se vodi spor i pokaže ko je i zašto kriv".

"Nemojte samo da trpe građani, zaposleni i na prvom mjestu zdravstvena zaštita u Herceg Novom. Institut Igalo je za Herceg Novi privredni gigant", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je Institut raspolaže sa velikom imovinom izgrađenih i neizgrađenih površina za koje je "uredno izmirivao poreske obaveze". Naglašavaju da tržišno posluje i da je akcionarsko društvo.

"Država je po više osnova vlasnik preko 50 odsto akcionarskog udjela", tvrde iz DPS -a.

"Pomagala je država i manje važne privredne subjekte sa mnogo većim iznosima. Pored rješenja koje predlaže menadžment postoji i mogućnost otuđenja djela imovine, zamjene duga za akcije itd", naglasili su iz DPS -a.

Kako kažu, uvršćujući ga u Plan privatizacije za ovu godinu prije rješavanja problema, država je samoj sebi vezala ruke. Pitaju i da postoje neki drugi planovi.

"Ako postoje, zašto ne saopšte javno da građani i zaposleni znaju šta da očekuju?", dodaje se u saopštenju. Kako kažu, "Lokalna koaliciona vlast je na izborima obećavala da do ovoga neće doći. Došlo je".

Iz DPS -a tvrde da građani posebno na izborima, vjeruju u lijepe riječi i obećanja. "Ne sagledavaju do kraja što je realno i koji su kapaciteti onoga koji im obećava, skloniji su da povjeruju da je svaka promjena dobra", kazali su iz DPS -a.

"Vrijeme je majstorsko rešeto. U našem slučaju malo toga ili skoro ništa je prošlo rešeto, nažalost", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: