Poslanici dogovorili izbor Armenko, Tešić i Đuranović

Za izbor u prvom krugu potrebna je dvotrećinska podrška (glasovi najmanje 54 poslanika), a u drugom tropetinska (glasovi najmanje 49 poslanika)

47548 pregleda 80 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Poslanici su na večerašnjem zajedničkom sastanku Kolegijuma predsjednice Skupštine i članova Ustavnog odbora postigli dogovor da za sudije Ustavnog suda budu izabrane zamjenica ombudsmana Snežana Armenko, sudija kotorskog Osnovnog suda Momirka Tešić i bivša Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Dragana Đuranović, saznaju "Vijesti".

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović večeras je saopštila da će do sjednice Ustavnog odbora, na kojoj bi trebalo da bude utvrđena konačna lista o kojoj će se na plenumu glasati, poslanici pokušati da postignu dogovor i o četvrtom kandidatu.

Za izbor u prvom krugu potrebna je dvotrećinska podrška (glasovi najmanje 54 poslanika), a u drugom tropetinska (glasovi najmanje 49 poslanika).

Povezani članci

01. Februar 2023.

Đurović: Dogovoren izbor troje sudija

Na oglas za izbor nedostajućih četvoro sudija, raspisan krajem prošle godine, prijavilo se 27 pravnika. Osim Armenko, Tešić i Đuranović, javili su se: Marijan Aković, Alija Beganović, Narcisa Maja Bošković, Nikola Golubović, Sulejman Guči, Azra Jasavić, Snežana Jonica, Fadil R. Kardović, Danica Kovačević, Jovan Kojičić, Sanja Maslenjak, Darko Mugoša, Medina Mušović, Zdenka Perović, Jadranka Novaković, Ivan Radojičić, Savo Rašović, Faruk Resulbegović, Jelena Ružičić, Edmond Ujkaj, Azra Cama, Maja Šćepanović, Amer Šukurica i Blagota Mitrić.

Ustavni sud je u blokadi od 13. septembra, od kad je sudija Miodrag Iličković otišao u starosnu penziju. U sudu je trenutno troje od ukupno sedam sudija (Desanka Lopičić, Budimir Šćepanović i Milorad Gogić), pa ta institucija nema kvorum za rad s obzirom na to da odlučuje većinom glasova svih članova. Na čekanju je nekoliko hiljada predmeta.

Decembarski oglas za izbor sudija šesti je od avgusta 2020. Četiri nisu rezultirala utvrđivanjem liste kandidata na Odboru, dok je nakon petog, posljednjeg, skupštinska većina plenumu predložila četiri pravnika. Međutim, niko od njih ni nakon dva kruga glasanja, u oktobru i decembru, i parlamentarnog dijaloga partija između toga, nije izabran.

Za sudiju Ustavnog suda mogao je da konkuriše ugledni pravnik koji ima najmanje 40 godina i 15 godina radnog staža u pravnoj struci.

Bonus video: