Bošnjačko vijeće: Prekinuti marginalizovanje kandidata manjinskih naroda za Ustavni sud

"Svojim referencama pažnju zaslužuju i sudije Fadil Kardović, Alija Beganović, Faruk Resulbegović, Sulejman Guči, učesnici pomenutog Kolegijuma nisu predložili nijednog od njih, što se s pravom može smatrati uvredom i protivzakonitim postupkom na štetu manjinskih naroda", navodi se u saopštenju

5863 pregleda 26 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Bošnjačko Vijeće
Ilustracija, Foto: Bošnjačko Vijeće

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori pozdravilo je dogovor o izboru sudija Ustavnog suda i uputilo apel pregovaračim i poslanicima da prekinu sa marginalizacijom kandidata iz manjinskih naroda.

"Upozoravamo javnost i međunarodne posmatrače da se najavljenom kombinatorikom za izbor sudija priprema još jedna gruba diskriminacija predstavnika manjinskih naroda", navodi se u saopštenju Bošnjačkog vijeća.

To su poručili povodom sastanka članova Kolegijuma predsjednice Skupštine i članova Ustavnog odbora 1. februara, na kojem je postignuta saglasnost po pitanju izbora tri od četiri kandidata za sudije Ustavnog suda.

Iako kako kažu svojim referencama pažnju zaslužuju i sudije Fadil Kardović, Alija Beganović, Faruk Resulbegović, Sulejman Guči, "učesnici pomenutog Kolegijuma nisu predložili nijednog od njih, što se s pravom može smatrati uvredom i protivzakonitim postupkom na štetu manjinskih naroda".

"Nedopustivo je da među 11 sudija Vrhovnog suda Crne Gore i 6 sudija Apelacionog suda Crne Gore, a kako se priprema i Ustavnog suda, neće biti niti jednog pripadnika manje brojnog naroda, što moramo razumjeti kao puzajući kontinuitet administrativnog progona Bošnjaka iz institucija sistema u kojem i onako nisu bili procentualno srazmjerno zastupljeni", ističu iz Bošnjačkog vijeća.

Ne spore da su sutkinje Armenko, Tešić i Đuranović kvalitetni kandidati ali kako kažu, "moramo ukazati na očigledno nepoštovanje zakona i principa afirmativne akcije, koji podrazumijeva da se između istorangiranih prednost daje kandidatu iz reda manjinskih naroda".

Dodaju da su Bošnjaci narod koji rame uz rame sa ostalim demokratskim snagama konstituiše multikulturno, građansko i proevropsko biće Crne Gore, te da država savremeni napredak može ostvariti ukoliko se vrati važavanju i poštovanju svih različitosti.

Zato su uputili apel svim poslanicima, "posebno Bošnjake u svim strankama, da ne podliježu sindromu "Sejdo Bajramović", već da slobodno i bez kompleksa ukažu na obavezu izbora kvalitetnih sudija iz reda bošnjačkog naroda".

"Ustav Crne Gore i zakoni garantuju srazmjernu zastupljenost manjinskih naroda i svi ste dužni da obezbijedite poštovanje tih načela u svim porama državnog sistema pa i u institucijama pravosuđa i tužilaštva", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: