Đukanović nije mogao do susreta na visokom nivou

Predsjednik države nije otputovao u Vašington, iz njegovog kabineta tvrde da je ostao jer je prioritet unutrašnja politička situacija, sredinom januara tražio od MVP-a da mu organizuje susret sa najvišim američkim zvaničnicima

55167 pregleda 137 komentar(a)
”Kabinet je u komunikaciji sa američkom administracijom u cilju definisanja obostrano prihvatljivog termina”: Đukanović, Foto: BORIS PEJOVIC
”Kabinet je u komunikaciji sa američkom administracijom u cilju definisanja obostrano prihvatljivog termina”: Đukanović, Foto: BORIS PEJOVIC

Predsjednik države Milo Đukanović tražio je sredinom januara od Ministarstva vanjskih poslova da mu organizuje susrete na visokom nivou sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država, ali nije bio zadovoljan ponuđenom opcijom da se sretne sa specijalnim savjetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Đukanović nije otputovao u Vašington na molitveni doručak, iako je njegov kabinet sredinom decembra prošle godine javno saopštio da je pozvan zajedno sa suprugom Lidijom.

Njegov kabinet objašnjava da je odlučio da ostane u Crnoj Gori jer mu je prioritet bio rješavanje problema od nacionalnog interesa, poput deblokade Ustavnog suda.

”U uslovima duboke institucionalne i ustavne krize u državi, predsjednik Crne Gore je dao prioritet pitanjima od izuzetnog nacionalnog interesa, kao što je izbor sudija Ustavnog suda i povratak njegove funkcionalnosti, čemu je u ovom trenutku maksimalno posvećen”, navodi se u odgovoru iz Đukanovićevog kabineta na pitanje “Vijesti” zašto predsjednik Crne Gore nije otišao u Vašington na Molitveni doručak.

Đukanović je, prema informacijama “Vijesti”, prije nekoliko sedmica tražio sastanak sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom ili njegovim saradnicima, potpredsjednicom Kamalom Haris i državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Upitan da li je tačno da je predsjednik tražio sastanke sa američkim zvaničnicima na najvišem nivou, ali da mu nije udovoljeno zahtjevima, u odgovoru iz njegovog kabineta piše da to nije tačno.

“Kabinet predsjednika je u komunikaciji sa američkom administracijom u cilju definisanja obostrano prihvatljivog termina, nezavisno od molitvenog doručka”, navodi se.

Gvozdenović na Molitvenom doručku 2013.
Gvozdenović na Molitvenom doručku 2013. foto: DPS

Sagovornik “Vijesti” koji je bio dio diplomatskih krugova objasnio je da je nepisano pravilo da se tokom ovog perioda, koji dovodi u Vašington ogroman broj stranih zvaničnika, u američkoj administraciji izbjegava bilo kakvo zakazivanje sastanaka na najvišem nivou u SAD jer je veliki pritisak. Pošto se, kako je objasnio izvor, ne može udovoljiti svima, administracija izbjegava izuzetke.

Sagovornik je kazao da se brzina zakazivanja sastanaka sa najvišim zvaničnicima organizuje zavisno od toga da li je kriza, pa time jesu li oni prioritet. Dinamika zavisi i od interesa druge strane, u ovom slučaju SAD. Za taj posao je potrebno od nekoliko dana a nekad i sedmica, ne postoji pravilo, objašnjeno je “Vijestima”.

Molitveni doručak na kome se učesnicima obraća aktuelni predsjednik SAD, kako prenose agencije, već je 70 godina vrhunac manifestacije koja traje nekoliko dana.

Na Molitveni doručak je pozvano šest političkih predstavnika iz Crne Gore. Agencija Mina je objavila da su to predsjednik države Milo Đukanović, ministar finansija Aleksandar Damjanović, poslanici Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić i Branimir Gvozdenović, poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović, kao i predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj.

Bonus video: