Kontraadmiral Šireta: Povremena baza u Crnoj Gori izvanredna prednost za NATO pomorske snage

Komandant stalnog sastava NATO ratnih brodova u Mediteranu pohvalio našu državu i njenu ulogu u kolektivnom sistemu bezbjednosti na Mediteranu

10650 pregleda 14 komentar(a)
Crnogorski zvaničnici sa admiralom Širetom na razaraču James E. Williams u Baru, Foto: Siniša Luković
Crnogorski zvaničnici sa admiralom Širetom na razaraču James E. Williams u Baru, Foto: Siniša Luković

Komandant Stalne pomorske grupe NATO 2 (Standing NATO Maritime Group 2), ameriički kontraradmkieral Majkl Skot Šireta, istakao je i pohvalio ulogu Crne Gore koju naša država ima u sklopu sistema kolektivne bezbjednosti država – članica Alijanse na Mediteranu.

„Od kada je postala članica NATO-a, Crna Gora je učestvovala u ključnim vježbama sa partnerima u Alijansi. Crna Gora je kolektivni igrač koji nastoji da odradi svoju ulogu u garantovanju sprermnosti naših snaga i bezbjednosti u regionu Jadranskog mora. Imati državu-članicu koja vam pruža ove mogućnosti i sigurnost da ratni brodovi Alijanse mogu duže vrijeme održavati visok nivo borbene gotovosti i spremnosti, daje nam izvanrednu prednost“, istakao je kontradanmiral Šireta, a prenosi sajt Pomorske komande NATO-a (MARCOM) koja je smještena u Nortvudu u Velikoj Britaniji.

Kontradmkiral Šireta boravio je prošle nedjelje u Crnoj Gori, gdje se sreo sa njenim najvišim vojnim i zvaničnicima sistema odbrane, dok su u luci Bar nekoliko dana boravili komadni brod SNMG2, američki razarač „James E. Williams“ i turska fregata „Barbaros“. Pored ova dva broda od kojih je „Jamee E. Williams“ dio NATO antibalistilkog btaketnog štita jer je ovaj brod sposoban da obara i balističke rakete protivnika, trenutni sastav SNMG2 čine i italijanska fregata „Carlo Margottini“ i francuskia fregata „Alsace“. SNMG2, ali i i drugi brodovi partnerskih NATO država, povremeno navraćaju u luku Bar radi odmora posada, snabdijevanja, ali i vršenja manjih opravki i održavanja, što olakšava sprovođenje njihovih misija na Jadranu, odnosno Mediteranu.

Inače, SNMG2 je multinacionalna pomorska grupa ratnih brodova NATO koja djeluje u Mediteranu i basenu Crnog mora. U suštini, ovo je svojevsrna snaga za brzo reagovanje NATO na moru a koja, kako objašnjevaju u MARCOM-u, „projektuje stalno i vidljivio podsjećanje na solidarnost i koheziju članica Alijanse“.

„Ovo stalno pomorsko prisustvo izvršava širok dijapazon zadataka, uključujući vježbe, ali i realne operacije u periodima kriza i konflikata“, istakli su iz Pomorske komande NATO-a. Objašnjavaju da su priotiteti SNMG2 ojačavanje i poboljšanje kolektivne spremnosti odnosno sposobnosti za odgovoor, te intregracija i interoperabilnost snaga koje čine taj pomorski sastav.

„Fokus SNMG2 je na odvraćanju i odbrani od bilo koje potencijalne prijetnje na moru, podržavanje međunarodnih pravila o slobodi plovidbe, te obezbjeđivanje ruta međunardne pomorske trgovine i salobraćaja", ističu iz MARCOM-a. Trenurno, glavni zadatak SNMG2 u kontekstu ratnih dešavanja u Ukrajini, je praćenje aktivnosti ruskih ratnih brodova i podmornica koji djeluju na Mediteranu i osiguravanje da oni ne predstavljaju prijetnju po interese država članica NATO-a u ovom dijelu svijeta. To je inače, dio šire NATO operacije „Sea Guardian“ koju Alijanska sporvodi na Mediteranu, a u kojoj je lani u raznim formama, učestvovalo čak 116 ratnih brodova, 13 podmornica kao i nekoliko desetina raznovrsnih vazduhopolova NATO država.

Pored SNMG2, stalne pomorske snage NATO-a u Evropi (snage za brzo reagovanje) čini i grupa fratnih brodova SNMG1 koji djeluju na Atlantskom okeanu i vodama Sjevernog, Barencovog i Baltičkog mora, te dvije grupe brodova za protivminsku odbranu SNMCMG1 i SNMCMG2 koje takođe djeluju u morima oko Evrope.

Bonus video: