Prava Crna Gora će podržati Mandića

Predsjedništvo i Glavni odbor Prave zauzeli stav o potrebi objedinjavanja i okupljanja "snaga 30. avgusta" 2020. koje su činile koaliciju "Za budućnost Crne Gore" i podrške zajedničkom kandidatu

7176 pregleda 50 komentar(a)
Foto: Prava Crna Gora
Foto: Prava Crna Gora

Prava Crna Gora saopštila je da će podržati jednog od lidera Demokratskog fronta Andriju Mandića na predsjedničkim izborima.

Kazali su da su Predsjedništvo i Glavni odbor Prave, kojima je predsjedavao lider te stranke Marko Milačić, na juče održanim sjednicama razmatrali pitanja političke krize i "izazove koji predstoje", sa posebnim osvrtom na predstojeće predsjedničke izbore.

Predsjedništvo i Glavni odbor Prave su zauzeli stav o potrebi objedinjavanja i okupljanja "snaga 30. avgusta" 2020. koje su činile koaliciju "Za budućnost Crne Gore" i podrške zajedničkom kandidatu, kao odgovoran potez prema biračima koji su "umarani neslogom i stalnim cjepkanjem pobjede u kojoj su oni na prethodnim parlamentarnim izborima bili najdominantniji dio".

"Neuspjeh pregovora o formiranju 44. Vlade, koji je direktna posledica politički i diplomatski navalentnog miješanja predstavnika međunarodne zajednice u unutrašnje stvari suverene države i otvorena stigmatizacija dijela lidera i političkih partija kao neprihvatljivog dijela crnogorske političke scene, nametnuo je kao, čini se, uslov evropskih integracija Crne Gore, tezu o svođenju unutrašnje politike na partije takozvanog centra i partije koje, u smislu saradnje sa međunarodnim partnerima, ne znače ništa. Ovakav narativ i desuverenizacija Crne Gore neprihvatljiv je, ali i neopravdan i predstavlja najdirektnije gaženje Ustavnog prava građanina da bira i bude biran, svodeći ga na puko napisanu normu koja u realnosti ne pronalazi svoj smisao ni svoje postojanje", saopšteno je iz Prave.

Kazali su da, u svjetlu aktuelnih političkih dešavanja, Predsjedništvo i Glavni odbor Prave izražavaju podršku evropskim integracijama, uz nužan uslov očuvanja "kulturnog, istorijskog i tradicionalnog nasljeđa bez podređivanja suvereniteta suštinskoj kontroli i uslovljavanju političkog života", u kom kontekstu je, kako su kazali, između ostalog, važna kandidatura Mandića na izborima za predsjednika.

"Stoga su Predsjedništvo Prave Crne Gore kao i Glavni odbor većinom glasova donijeli odluku da na predstojećim Predsjedničkim izborima daju podršku kandidatu Demokratskog fronta Andriji Mandiću. Na talasu slobode dočekane 30. avgusta, Predsjedništvo i Glavni odbor Prave Crne Gore pozivaju građane da na izborima u martu na birališta izađu u što većem broju, kako bi još jednom potvrdili osvojenu pobjedu i kako bi se nastavio nezaustavljivi pad DPS-a", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: