Zakonodavni odbor nije podržao izmjene Zakona o Državnom tužilaštvu

Da je zakon u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom glasao je samo poslanik SNP-a Dragan Vukić, dok su ostali poslanici bili uzdržani

11684 pregleda 8 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Jelena Jovanović
Sa sjednice, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 03.02.2023. 13:34h

Zakonodavni odbor Skupštine utvrdio je da predlog izmjena Zakona o Državnom tužilaštvu nije u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom.

Da je zakon u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom glasao je samo poslanik SNP-a Dragan Vukić, dok su ostali poslanici bili uzdržani.

Predlogom izmjena Zakona o Državnom tužilaštvu predviđeno je da mandat vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT) može trajati do izbora čelnika tužilaštva u punom mandatu. Važećim zakonom je predviđeno da v.d. VDT-a može obavljati tu funkciju dva puta po šest mjeseci.

Ministar pravde Marko Kovač je pročitao stav Tužilačkog savjeta u kome navode da se donošenju Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Državnom tuzilaštvu pristupilo radi unapređenja zakonskih odredbi koje se odnose na prestanak mandata VDT-a i određivanje vršioca dužnosti.

TS podsjeća da je nakon isteka perioda od šest mjeseci, u julu 2022. godine, odredio istu osobu za v.d. VDT-a na isti vremenski period, odnosno do 5. februara ove godine.

Sa sjednice
Sa sjednicefoto: Jelena Jovanović

Vršiteljki dužnosti VDT-a Maji Jovanović mandat ističe 5. februara.

Vlada je predložila parlamentu da izmjene Zakona o Državnom tužilaštvu donese po hitnom postupku.

Crnogorski parlament će se o tome izjasniti na vanrednoj sjednici, zakazanoj za sjutra.

Član odbora Momo Koprivica (Demokrate) kazao je da o predlogu zakona ima nekoliko dilema sa pravnog i sa ustavno-pravnog aspekta.

“Mislim da ovaj predlog zakona nije prošao javnu raspravu, to je manjkavost. Djeluje kao ad hoc rješenje u djelovanju od slučaja do slučaja”.

Istakao je da se otvaraju dvije dileme, da li s obzirom da je propisano Zakonom o državnom tužilaštvu u članu 54 da ista osoba može biti birana najviše dva puta za rukovodica u državnom tužilaštvu, kako se onda kasnije može izvoditi norma da jedna ista osoba može biti birana i više od dva puta za vršioca dužnosti.

“Ako zakon zabranjuje preko dva redovna mandata, apsurdno je da dozvoljava preko dva v.d. mandata”, kazao je Koprivica.

Zakonodavni odbor
foto: Jelena Jovanović

Istakao je da je druga dilema da se narušava smisao v.d.stanja ako će v.d. stanje da traje unaprijed neodređen period, bez jasnog vremenskog ograničenja.

“V.d. stanje može da traje do izbora vržioca dužnosti u punom kapacitetu, ali ne može jedno lice da obnaša v.d. stanje neograničeno”, naglasio je Koprivica.

On je rekao da su sadašnji (v.d.) Vrhovni državni tužilac i Glavni specijalni državni tužilac zaslužni za impozantne promjene u toj organizaciji:

“Konkretni rezultati su vidljivi. Imamo procesuiranja visokih pravosudnih zvaničnika, kao što je predsjednica Vrhovnog suda, predsjednik privrednog suda, bivši specijalni tužilac (Saša) Čađenović, napisane su ozbiljne optužnice... Na taj način je došlo do vraćanja nade i povjerenja građana u pravosudne institucije”, rekao je Koprivica.

Poslanik DEMOS-a Miodrag Lekić rekao je da Koprivicine primjedbe stoje, ali da je stanje u pravosudnom sistemu potpuno destabilizovano:

“Nemamo VDT-a, kompletiran Sudski savjet i u tom smislu nas sve upućuje na sagledavanje takve situacije ne da kršimo zakon i Ustav, nego da vidimo što je racionalna odluka. Naravno, uz poštovanje pravnih normi. Moramo biti svjesni da ako odbacimo ovaj zakon, da doprinosimo uzdrmavanju jednog konsolidovanog segmenta u sistemu pravosuđa”, rekao je Lekić.

Bonus video: