Nikolić, Gvozdenović i Šehović na Molitvenom doručku: Saradnja sa SAD presudna za izlazak iz dvogodišnje krize

"Nikolić, Gvozdenović i Šehović na marginama ovog planetarnog događaja, imali su brojne bilateralne sastanke sa kongresmenima, senatorima, privrednicima i drugim značajnim zvaničnicima iz SAD"

9838 pregleda 55 komentar(a)
Gvozdenović, Šehović i Nikolić u Vašingtonu, Foto: Skupština Crne Gore
Gvozdenović, Šehović i Nikolić u Vašingtonu, Foto: Skupština Crne Gore

Poslanici Skupštine Crne Gore Andrija Nikolić, Branimir Gvozdenović i Damir Šehović tokom sastanaka na Molitvenom doručku u Vašingtonu insistirali su na tome da strateška saradnja Crne Gore sa Sjedinjenim Američkim Državama ima presudan značaj na planu dalje demokratizacije društva i izlaska iz dvogodišnje institucionalne krize koja je usporila put zemlje ka Evropskoj uniji.

To se navodi u saopštenju iz Skupštine Crne Gore.

"Poslanici Nikolić, Gvozdenović i Šehović na marginama ovog planetarnog događaja, imali su brojne bilateralne sastanke sa kongresmenima, senatorima, privrednicima i drugim značajnim zvaničnicima iz SAD", dodaju iz crnogorskog parlamenta.

Kao se navodi u saopštenju na događaju u Vašingtonu, koji je okupio više od 1.500 uglednih zvanica, među kojima članove američkog Kongresa, političare, biznismene, vjerske lidere i druge renomirane goste iz cijelog svijeta, obratio se i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, sa porukom da snaga i odlučnost definišu Ameriku i u teškim vremenima.

Dodaju da su i ovog puta na Molitvenom doručku, dominirale poruke mira, ali i pozivi na slobodu i okončanje rata u Ukrajini.

"Ukrajinci ne dozvoljavaju očajanje i zahvaljujući hrabrosti ukrajinskih vojnika i pomoći prijatelja, imamo šansu da istjeramo zlo iz naše zemlje", bila je ključna poruka koju je uglednim zvanicama iz preko 100 zemalja svijeta, uputio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Molitveni doručak koji se organizuje od 1953. godine, kada je ovakav događaj upriličen prvi put od strane tadašnjeg predsjednika SAD i jednog od pobjednika nad fašizmom, generala Dvajta Ajzenhauera, ima za cilj da pomogne izgradnju mira u svijetu, da jača lične odnose među liderima, kao i da produbi međunarodnu povezanost država kroz solidarnost i brigu jednih o drugima, zaključuju iz Skupštine.

Bonus video: