Mugoša: Mandić i Spajić još nisu kandidati, pa DIK nema nadležnost da se obraća organima drugih država

Zakonom je propisano da DIK cijeni ispunjenost uslova za utvrđivanje kandidature za predsjednika Crne Gore nakon što je kandidatura zvanično podnijeta... Donesena odluka je selektivna i usmjerena samo na dva lica - naglašava Mugoša

31258 pregleda 22 komentar(a)
Mugoša, Foto: Luka Zeković
Mugoša, Foto: Luka Zeković

Ne postoji zakonska nadležnost Državne izborne komisije (DIK) da kod organa u drugim državama utvrđuje da li lica koja još formalno nisu predsjednički kandidati, imaju prebivalište u drugim državama - kazao je danas "Vijestima" predsjednik DIK-a Nikola Mugoša.

On je to rekao nakon što je DIK ranije danas donio odluku da se obrati kolegama u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) Srbije, sa zahtjevom da li jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i predsjednik Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić imaju biračko pravo i prebivalište u toj državi. Mugoša je glasao protiv te odluke.

Prema informacijama "Vijesti", Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD) i Bošnjačka stranka (BS) predložili su na sjednici DIK-a da se uputi zahtjev RIK-u, predstavnik DF-a je to podržao, dok su Demokrate napustile sjednicu. Predstavnici Socijalističke narodne partije (SNP) i civilnog sektora u DIK-u, bili su uzdržani.

Mugoša ocjenjuje da je donesena odluka selektivna i usmjerena samo na dva lica, iako je, prema njegovim riječima, u javnosti više njih najavilo potencijalne kandidature za predsjedničke izbore.

"Zakonom je propisano da DIK cijeni ispunjenost uslova za utvrđivanje kandidature za predsjednika Crne Gore nakon što je kandidatura zvanično podnijeta. U ovom trenutku g. Mandić i g. Spajić još uvijek nisu kandidati za predsjednika, već zainteresovana lica koja su najavila kandidature. DIK utvrđuje uslove za kandidaturu na osnovu podnesene dokumentacije, a jedan od uslova je da lice mora imati prebivalište u Crnoj Gori 10 godina u posljednjih 15", naveo je.

Kandidature se mogu podnositi do 26. februara, a DIK će listu onih koji će biti u predsjedničkoj trci objaviti najkasnije do 3. marta.

Prema Zakonu o izboru predsjednika, ako nijedan kandidat ne dobije više od polovine važećih glasova birača, održava se drugi izborni krug, za 14 dana.

U njemu učestvuju dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova.

Predsjednik se bira na pet godina.

Bonus video: