Danilović: Povukao bih priznanje Kosova i ukinuo sankcije Rusiji

"To priznanje (Kosova) je urađeno sramno, uz gaženje našeg trajanja i istorijske časti.... Sankcijama prema Rusiji se neće postići mir u Ukrajini", naveo je lider Ujedinjene Crne Gore

20170 pregleda 87 komentar(a)
Danilović, Foto: Luka Zeković
Danilović, Foto: Luka Zeković

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kazao je da bi povukao priznanje Kosova i ukinuo sankcije Rusiji.

Ujedinjena Crna Gora počela je prikupljanje potpisa za predsjedničku kandidaturu Danilovića.

Izvršni odbor partije, kako je najavljeno, predložiće Glavnom odboru da podrži odluku o kandidaturi Danilovića.

Danilović je na Fejsbuk "da ne bi bio zapitkivan u porukama" dao odgovore na neka pitanja, a prvo je bilo da li bi povukao priznanje Kosova.

"Da. To priznanje je urađeno sramno, uz gaženje našeg trajanja i istorijske časti. To ne bih uradio zbog bratskog odnosa prema Srbiji, nego zbog nas, zbog Crne Gore jer je Kosovo i naše rodno mjesto. Taj potez, međutim, može da povuče samo neka buduća vlada, odnosno većina u njoj. Podsjećam to je nadležnost isključivo Vlade u skladu sa Ustavom i međunarodnim pravom. Podsjećam i da su sve stranke sadašnje skupštinske većine, sve do jedne, prihvatile da se ne mijenjaju spoljno-politički prioriteti i da se ispunjavaju sve preuzete obaveze jer drugačije ne bismo mogli zajedno. I ne mislim na potpis 'Zdravkove Vlade' ili potom 'manjinske', nego i na obavezu preuzetu od svih 41 poslanika za formiranje 44. Vlade. Zato bismo u ovoj kampanji morali govoriti o onome šta može Predsjednik po Ustavu, a šta ne".

Na pitanje da li bi ukinuo sankcije Rusiji, naveo je da je to "naš interes i naša obaveza".

"Treba težiti u budućnosti stvaranju većine koja ima državotvornu svijest i dostojanstvo. Da, sve parlamentarne stranke su za integrisanje u EU, ali to za mene ne znači da klimamo glavom, da se ne pitamo sa svojom spoljnom politikom i da svakoj ludosti koja uništava i naš ekonomski interes i našu državnu čast, damo zeleno svjetlo. Pogubnom politikom u minule dvije i po decenije naša zemlja je uništena i u ogromnoj je zavisnosti od EU. Ipak, ubijeđen sam da mi trebamo njima koliko i oni nama i da o nekoliko presudno i državno važnih stvari uvijek može i mora da se pregovara. Sankcijama prema Rusiji se neće postići mir u Ukrajini. Neće ni u svijetu. Isporukama oružja Ukrajini nećemo doći do mira niti će tako Ukrajina pobijediti Rusiju. Tako će samo stradati Ukrajinci i ekonomski oslabiti sve zemlje EU. Da Pregovori što prije jedini su način za mir u Evropi. Nuklearnoj velesili se ne prijeti konvencionalnim naoružanjem - to nije hrabrost, to je budalaština. Nas su učili da moramo kapitulirati i pomiriti se sa gubicima u ratu sa NATO članicama. Zašto danas drugačije savjetuju Ukrajinu? Zato što misle da Rusija nije dovoljno velika i jaka da se ponaša kao i oni? Zašto im životi Ukrajinaca nisu važni? Odgovor je jasan i užasan; nije važno jeste li u pravu, jeste li napadnuti ili napadate, štiti li vas međunarodno pravo ili ne - važno je samo imate li moć? Međunarodno pravo i pravda su argumenti malih zemlje i malih naroda. Sila oduvijek pripada velikima i to je njihov ključni argument".

Na pitanje kako misli da se kadiduje za predsjednika Crne Gore a "radi protiv nje i navija za Srbiju", Danilović je kazao da se za predsjednika kandiduje u skladu sa Zakonom.

"Radim za sebe, za one koje volim, pa tako i za Crnu Goru. Ne radim i ne navijam za Montenegro jer je ponižavajuće da svoju otadžbinu slavimo pod tuđim imenom. Nije u pitanju nikakva forma, nego suština suštine. Jedina smo evropska zemlja čija je međunarodna oznaka izvučena iz tuđeg jezika. Ne mislim da oko toga moramo da povedemo rat i da se istrijebimo, ali treba da povedemo razuman razgovor, koliko god dugo treba, i da sebi vratimo dostojanstvo. Crna Gora nikoga ne dijeli, Montenegro, međutim, dijeli nepomirljivo. Ako hoćemo da se ujedinimo onda moramo na istini i onome što nam je oduvijek zajedničko".

Na konstataciju da su on i njegova "SPC okupatori" navodi:

"SPC nije moja, ali ja jesam njen onoliko koliko jedan skroman vjerujući čovjek zaslužuje. Ona nas je okupljala, pismenila i prosvećivala dok smo bili pod raznim okupacijama. Ona je bila i ostala zajednička i Staroj Crnoj Gori i Brdima i Boki. Pojedini vođe i države koje su našom voljom i mimo nje znale da gospodare ovim prostorom često su nas izadavali i ostavljali na cjedilu, Crkva nije nikad. Sve što sam ja okupirao treba da odrobijam. Samo da se dogovorimo šta je to", naveo je Danilović

Bonus video: