Koprivica: Nećemo stati u rasvjetljavanju zločina u "Lori"

Odbor usvojio šest ocjena i stavova, te predložio plenumu četiri zaključka u vezi sa kontrolnim saslušanjem

12783 pregleda 9 komentar(a)
Sa Odbora, Foto: Skupština Crne Gore
Sa Odbora, Foto: Skupština Crne Gore

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu usvojio je danas šest ocjena i stavova, te predložio plenumu četiri zaključka u vezi sa kontrolnim saslušanjem o nerasvijetljenom zločinu u "Lori" prema pripadnicima "nikšićke, šavničke i barske grupe", i sporazuma između hrvatskog i crnogorskog tužilaštva, kojima se, između ostalog, snažno osuđuje taj zločin, te apostrofiraju ozbiljne manjkavosti sporazuma jer, kako se navodi, ne pruža mogućnost razmjene dokaza kad je u pitanju mučenje i ubijanje državljana Crne Gore.

Predsjednik Odbora, Momo Koprivica, na čiju inicijativu je i održano kontrolno saslušanje u vezi sa slučajem "Lora 3", istakao je da je usvajanjem ocjena i stavova, te upućivanjem zaključaka Skupštini, poslata "civilizacijska poruka da ne dozvoljavamo da ovaj zločin bude pokriven velom zaborava".

"Zločin je počinjen prema nevinim ljudima, koji su prošli stradanje i raspeće, a koji su upućeni legalnim vojnim pozivom na ratište, s tim da niko od onih koji su ih poslali, iz državno političkog vrha, nije udostojio ni njih ni njihove porodice, niti dolaskom na sahranu niti telegramom saučešća. Naša odluka je prvi zvanični odnos crnogorskih institucija prema ovom zločinu. Sistem državnih institucija ne smije stati u rasvjetljavanju ovog zločina, a nećemo ni mi. Bavićemo se i dalje, istraživaćemo, te stvarati podsticaj da dođe do procesuiranja vinovnika zločina, jer ovaj zločin ne smije ostati nekažnjen", poručio je.

Bonus video: