Bulatović tražio od Radunovića da inicira sastanak većine: Utvrditi ima li volje da se izabere Lekićeva vlada

Poslanik DNP-a pozvao i na razgovore o usvajanju zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine

23079 pregleda 56 komentar(a)
Bulatović na današnjoj sjednici, Foto: Youtube/Skupština
Bulatović na današnjoj sjednici, Foto: Youtube/Skupština

Poslanik Demokratske narodne partije Predrag Bulatović zatražio je od šefa Kluba poslanika Demokratskog fronta Slavena Radunovića da inicira sastanak “izborne većine”, kako bi se razgovaralo o usvajanju zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine i utvrdilo da li postoji volja da se izabere Vlada Miodraga Lekića.

Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, koji je podnijela Vlada Crne Gore je 9.februara na dnevnom redu Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu – čiji je Bulatović član. Na plenarnoj sjednici poslanici će se izjasniti 10.februara.

“Lično ću zamoliti predsjednika Kluba poslanika DF-a, kao najjačeg kluba, da koliko je danas ili sjutra organizuje sastanak svih klubova ove izborne većine i predstavnika partija koji su unutar tih klubova. Da razgovaramo i o onome što je bilo 4.januara i o ovome zakonu”, rekao je Bulatović danas na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Parlamentarna većina, koju on naziva “izbornom”, je 4. februara pokušala da se dogovori o formiranju Lekićevog kabineta, ali od toga nije bilo ništa.

Bulatović je kazao da sada neko treba da ”donese potpise i da se zakaže sjednica Skupštine”.

“Glumiti da se neko bori protiv kriminala a neko ne, da imamo većinu li ne, to je formalno pitanje a ustvari je suštinsko”, objasnio je.

Kada je u pitanju zakon o oduzimanju nezakonite imovine, Bulatović je rekao da zakon treba da bude ”u pravnom prometu” kako bi sankcionisao one, kako tvrdi, koji su pljačkali Crnu Goru.

“Ovdje je samo pitanje da li će tim zakonom biti oduzeta, stavljena na provjeru ili biti oduzeta imovina bilo kog od državnih funkcinera do avgusta 2020. Ima ih dosta, imamo toliko pokrenutih afera. Imamo li pokrenutih postupaka, nemamo? Da li ovaj zakon daje mogućnost za oduzimanje te imovine. Na ta pitanje treba da ti odgovor. Gotovo osam godina od strane vrha DPS-a, Mila Đukanovića, Duška Markovića, Filipa Vujanovića izbjegavano je da se pitanje porijekla imovine i nezakonitog bogaćenja, što predviđa Konvencija Ujedinjenih nacija o borbi protvi korupcije, uvede u pravni promet,“ objasnio je.

Bulatović je kazao da je to od velikog značaja i da na sjednici Skupštine treba usvojiti izmjene zakona.

“Ova rješenja imaju intencije u tom pravcu ali treba vidjeti jesu li cjelovita”, objasnio je.

Bonus video: