Do birališta ni prtine: Šavničani će uskoro birati šefa države, a od 23. oktobra čekaju predsjednika Opštine

U Šavniku 133 birača manje nego prije tri mjeseca, građane kao da više ne interesuju lokalni izbori. OIK Šavnik krši zakon jer ne donosi odluku o ponavljanju izbora, utvrditi da li postupanje dijela članova podliježe krivičnoj odgovornosti, poručio član DIK-a Damir Suljević

32823 pregleda 14 komentar(a)
Posljednji put se glasalo 18. decembra: Kruševice, Foto: Svetlana Mandić
Posljednji put se glasalo 18. decembra: Kruševice, Foto: Svetlana Mandić

Šavničani će, kao i ostatak Crne Gore, 19. marta birati predsjednika države, ali male su šanse da će do tada dobiti čelnika opštine, jer zasad nema naznaka da će izbori na dva birališta u toj varoši biti ponovljeni.

Izbori u Šavniku počeli su 23. oktobra, kad su održani u još 13 gradova, ali još nisu okončani jer članovi biračkih odbora iz opozicione koalicije “Za budućnost Šavnika”, koju predvodi Demokratski front (DF), nisu dozvoljavali dijelu novoupisanih birača da glasaju jer su, tvrde, prepisani da bi podržali vladajuću Demokratsku partiju socijalista (DPS).

Na dva birališta, u zgradi Opštine i selu Kruševice, gdje pravo glasa ima 541 birač, glasalo se u devet navrata, posljednji put 18. decembra, kad su izbori opet prekinuti, nakon čega tamošnja Opštinska izborna komisija (OIK) ne može da se dogovori o tome da ih ponovi. Do biračkog mjesta u Kruševicama trenutno ni prtina nije napravljena. Prohodno će biti kad stignu biračke kutije...

Državna izborna komisija (DIK) sedmicama nalaže OIK-u da donese odluku o ponavljanju izbora, posljednji put je to učinila u petak, ali u lokalnom organu za to nema većine, pošto su članovi iz reda opozicije uzdržani.

Prema dosadašnjim rezultatima izbora, opozicione koalicije imaju 121 glas više u odnosu na vladajući savez DPS-a i Socijaldemokrata (SD).

Zakonom nisu propisane kazne

Član DIK-a i saradnik na programima u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Damir Suljević, ocjenjuje za “Vijesti” da OIK Šavnik takvim postupanjem direktno krši Zakon o izboru odbornika i poslanika, koji je, prema njegovim riječima, eksplicitan u odnosu na ponavljanje izbora i propisuje jasnu proceduru.

U tom aktu piše da se izbori ponavljaju ako ih nadležna komisija poništi na nekom biračkom mjestu (ponavljaju se samo na njemu), da ih ona raspisuje i da se sprovode najkasnije sedam dana od njihovog poništenja.

Šavnik
Šavnikfoto: Svetlana Mandić

Suljević kaže da je, nažalost, manjkavost tog zakona što nisu propisane kaznene odredbe koje bi se mogle primijeti na ovaj slučaj, jer, kako navodi, zakonodavac očito nije mogao ni predvidjeti specifičnost ove situacije.

Međutim, navodi da bi trebalo utvrditi da li ovakvo postupanje dijela članova OIK-a podliježe nekoj vrsti krivične odgovornost, i dodaje da bi to moralo da uradi nadležno tužilaštvo.

”Nemamo informaciju da je neko do sada podnio neku krivičnu prijavu tužilaštva zbog postupanja dijela članova OIK-a i odbijanja da usvoje odluku koju su dužni da usvoje, što ne bi trebalo da bude prepreka tužilaštvu da se samostalno zainteresuje za slučaj... Jedino rješenje je efikasno tužilačko i sudsko procesuiranje neodgovornih pojedinaca, ili da se politički akteri urazume i dopuste da se ovaj process okonča”, naglašava Suljević, upozoravajući da ova situacija može trajati unedogled.

Do sada je pred pravosudnim organima procesuirano više desetina lica zbog dešavanja u vezi sa izborima u Šavniku, koja su uključivala brojne incidente, pa i fizičke sukobe.

Sagovornik kaže da je jedini gori scenario od onog kad su izbori na različite načine prekidani na biralištima, da izbora, evidentnim kršenjem zakona, uopšte ni nema.

”Aktuelnoj opštinskoj vlasti u Šavniku mandat je istekao, što znači da ta vlast ima deficit legitimiteta da donosi odluke koje su od značaja za opštinu, osim za one odluke koje se odnose na minimum neophodan za to da se održi funkcionisanje opštine”, dodaje.

Jedino rješenje procesuiranje neodgovornih ili da se politički akteri urazume: Suljević
Jedino rješenje procesuiranje neodgovornih ili da se politički akteri urazume: Suljevićfoto: CGO

Upitan da li DIK može preduzeti nešto u ovom slučaju, Suljević odgovara da ta institucija nema zakonski osnov da u ovom trenutku preuzme nadležnosti OIK-a, što bi, na primjer, mogla biti situacija tokom parlamentarnih izbora. Objašnjava da Zakon o izboru odbornika i poslanika propisuje da će DIK preuzeti nadležnost opštinske komisije u slučaju da ona ne vrši obaveze u odnosu na izbor poslanika.

”Jedino što DIK sad može uraditi jeste da blagovremeno postupa po žalbama u odnosu na rad OIK-a Šavnik i da im naloži da postupe po zakonu i donesu odluku o ponavljanju izbora. Međutim, to se obesmišljava i činjenicom da se žalbe ponavljaju na sedmičnom nivou, a da OIK Šavnik suprotno odluci DIK-a nastavlja da krši zakon”, ističe on.

Pat pozicija

Predsjednik OIK-a Šavnik Dušan Radanović, kazao je “Vijestima” da ta komisija ima obavezu da poštuje naloge DIK-a, ali da nije u mogućnosti da donese odluku o ponavljanja izbora.

”OIK broji osam članova. Kako su četiri za (ponavljanje izbora), a četiri uzdržana, nemamo potrebnu većinu da donesemo odluku, jer je za to neophodna većina od ukupnog broja članova”, rekao je, navodeći da je komisija posljednji put o izborima glasala u četvrtak, i da je i tada odnos snaga bio četiri prema četiri.

Radanović
Radanovićfoto: Svetlana Mandić

Zaustavljanjem lokalnih izbora i približavanjem predsjedničkih, došlo je i do promjena u biračkom spisku, pa je Šavnik za tri mjeseca ostao bez 133 birača.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) od 17. januara, u toj poddurmitorskoj opštini je 1.835 birača, dok ih je uoči oktobarskih izbora bilo 1.968.

Kako su “Vijesti” pisale, u Šavniku je u oktobru bio evidentiran veliki broj novoupisanih birača, kojih je u odnosu na parlamentarne izbore održane 2020. godine, bilo više za 350.

DPS spreman, opozicija pita šta je sa 133 birača

Predsjednik Opštine Šavnik i nosilac liste DPS-a i SD-a Jugoslav Jakić, navodi da je u toj varoši sad fokus na drugim stvarima, a ne na lokalnim izborima.

”Radimo naš posao, brinemo o građanima. Imali smo dosta snijega, radimo na čišćenju, plus redovne aktivnosti i poslovi... Izbori kad budu - spremni smo, ali ostali poslovi ne mogu da čekaju i trpe... Opstrukcija se u Šavniku premjestila sa biračkih odbora na OIK. Što se nas tiče, spremni smo i ove, i sljedeće, i bilo koje nedjelje da izađemo i okončamo izborni proces našom pobjedom”, rekao je “Vijestima”.

Spremni za nastavak izbora, ali poslovi ne mogu da trpe: Jakić
Spremni za nastavak izbora, ali poslovi ne mogu da trpe: Jakićfoto: Svetlana Mandić

S druge strane, nosilac liste “Za budućnost Šavnika” Gavrilo Cerović pita šta je sa 133 birača koji više nisu u biračkom spisku u Šavniku, i najavljuje da neće biti prekida predsjedničkih izbora.

”Šta je bilo s tim ljudima? Zašto je tako, pita li se neko? Pita li se lokalna vlast u Šavniku gdje je tih 130? Jesu li se zabrinuli što su se prijavili prije nekoliko mjeseci i odselili? Zbog toga će predsjednički izbori biti regularni, jer idu po novom biračkom spisku. Ovi doseljenici iz Nikšića ne mogu ostvarivati biračko pravo i u Šavniku i u Nikšiću. Nema potrebe prekidati predsjedničke izbore jer ti birači, glasali u Nikšiću ili u Šavniku, samo jednom mogu ostvariti biračko pravo...”, kazao je “Vijestima”.

Neće biti potrebe za prekidom predsjedničkih izbora: Cerović
Neće biti potrebe za prekidom predsjedničkih izbora: Cerovićfoto: Svetlana Mandić

Cerović poručuje da država treba da “očisti” birački spisak.

”Da odemo danas u Kruševice, nećemo jedno ili dva svjetla naći u cijelom selu, a skoro 60 ih je (birača) upisano. Da ne govorimo o drugom biračkom mjestu. Treba ovaj spisak ‘očistiti’, a to je do države. A država ne može ni u Podgorici da završi izbore - bili su, ali nikako nova vlast da preuzme grad. Vidite koliko je neuređena država, i koliko je 30 godina vlast unakazila da ništa ne funkcioniše. Tu su i Pljevlja. Država ako hoće - može, sve oni imaju na stolu. Sve su to isti ljudi, ‘šetači ‘, koji ne žive u Šavniku”, napominje.

Mještani počinuli

Šavničani ocjenjuju da će birača do predsjedničkih izbora biti još manje. Zbog toga, kažu, ne brinu da će ti izbori biti završeni 19. marta. Za lokalne više nisu mnogo zainteresovani.

”Lokalni me izbori ne zanimaju. Isto je ko god dođe. Ne razmišljam o njima uopšte. Isti su i ti, i ti. Jedom sam samo izlazio da glasam, jer sam onda čekao da vidim hoće li ih prekidati. Od ovih lokalnih izbora smo počinuli, ali nadamo se predsjedničkim. Predsjednički donose dobro svima - da se situacija smiri, da se ljudi izmire, da dođu novi, da se više ne dijelimo”, kaže za “Vijesti” nezaposleni inženjer agronomije Radoš Šćepanović.

Šavnik
foto: Svetlana Mandić

Njegova sugrađanka Slađana Kandić takođe se umorila od lokalnih izbora, a kaže da su je umorile i šale na račun Šavnika i izbora koji traju duže od “Đekne”.

”Odmorili smo od izbora i ne moraju ih više uopšte rapisivati kad je takva situacija. Mada, nastaviće, vjerujem, da se ponavljaju, a boljitka nema za državu i društvo dok ne dođe neko drugi i novi, neko bolji. Sramotili smo se u ovako maloj opštini šta nam se dešava. Grozno da te po tome poznaju. Nije nam bilo do smijeha. Sprdati se sa mjestom odakle si, gdje si rođen i živiš - nimalo nije smiješno”, naglašava ona.

Šavničanku Slobodanku Nenezić najviše boli, kako navodi, što je Opština, kad su socijalni slučajevi u pitanju, “nekome majka, a nekome maćeha”. Samo zbog toga će, poručuje, ponovo izaći da glasa kad se lokalni izbori nastave, mada, priznaje, nije mnogo zainteresovana za njih.

”Ne interesuju me izbori. Sve je teže i teže. Voljela bih da se nešto promijeni, da bude bolje. Umorna sam od iste politike. Neko nema nikakve pomoći, nema da jede, a nekome se daju po dva stana...”, kaže vidno razočarana.

Suljević: Izbori se ne mogu poništiti, niti “odgoditi za proljeće”

Suljević kaže da je do sada na sedam sjednica DIK-a usvojeno ukupno 14 rješenja kojima je naloženo OIK-u Šavnik da donese odluke o ponavljanju izbora, i da je OIK 12 puta ignorisao takva rješenja.

”Nema naznaka da će se to promijeniti i u odnosu na posljednja dva rješenja DIK-a”, dodaje.

Šavnik
foto: Svetlana Mandić

Upitan mogu li se u trenutnim okolnostima izbori poništiti, Suljević odgovara da zakon ne prepoznaje mogućnost da se to uradi i sprovedu novi izbori, niti da se izbori “odgode za proljeće”, kako se to moglo čuti od nekih državnih funkcionera.

”Znači, jedini zakonski način je da se ovi izbori sprovedu do kraja, a da se u susret prvim narednim izborima u toj opštini uđe u strožu kontrolu prijava prebivališta koja su uoči ovih izbora bila sporna. Naravno, na sistemskoj ravni, mora se raditi na temeljnoj izmjeni izbornog zakonodavstva koja bi, između ostalog, onemogućila i ovakve zloupotrebe političkih subjekata nezavisno na kojoj su oni strani”, poručuje on.

Sud pokrenuo 16 postupaka protiv 23 osobe

CGO je objavio u petak da je žabljački Osnovni sud pokrenuo 16 postupaka protiv 23 lica na osnovu prijava tužilaštva koje se odnose na izborna dešavanja u Šavniku.

Do sada su, kako su saopštili, zakazani pretresi u skoro svim predmetima.

”CGO je ranije dobio informaciju od Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) Pljevlja koje je primilo 29 krivičnih prijava, od kojih je formirano 29 predmeta protiv 38 lica u vezi sa dešavanjima u Šavniku, i sudu podneseno 17 optužnih predloga protiv 26 lica”, istakli su iz CGO-a.

Bonus video: