Nusret Balić najavio kandidaturu za predsjednika

"Identitetske razlike treba da budu bogatstvo. Crnoj Gori su potrebni lideri koji će se zalagati i promovisati univerzalne vrijednosti koje se posebno odnose na: socijalnu pravednost, jednakost među ljudima, opšti mir, kao i odgovornost prema životnoj sredini", kazao je Balić

11425 pregleda 28 komentar(a)
Balić, Foto: Privatna arhiva
Balić, Foto: Privatna arhiva

Magistar evropskih integracija Nusret Balić iz Bijelog Polja zvanično je potvrdio da će na predstojećim predsjedničkim izborima zakazanim za 19. mart nastupiti kao nezavisni kandidat, ispred grupe građana "Ujedinjeni narodi".

Balić koji je inače član Opštinskog odbora GP URA je za "Vijesti" kazao da su u vremenu veoma izražene političke i društvene polarizacije, kao i jačanje nacionalizma predvođenog političkim elitama, koje skoro trideset godina oblikuju mišljenje društva koje ima problem da se dominantno profiliše kao građansko, Crnoj Gori potrebni lideri koji će se zalagati i promovisati univerzalne vrijednosti koje se posebno odnose na: socijalnu pravednost, jednakost među ljudima, opšti mir, kao i odgovornost prema životnoj sredini. Balić ističe da su to vrijednosti koje su danas više nego ikada potrebne Crnoj Gori.

"Upravo, jedan od motiva moje kandidature kao politički nezavisnog kandidata, a zavisnog samo od građana, leži u tome što svojom kandidaturom želim pokazati građanima da je moguće imati predsjednika koji živi u državi koja ima veliki broj identiteskih razlika na koje posmatram kao bogatstvo, a nikako kao problem, i da ću biti neko ko će baštiniti multikulturalizam, ko će štititi Ustavom zagarantovana prava, i ko će sve narode koji žive na ovom geografski malom prostoru tretirati kao prijatelje, a nikako kao neprijatelje države", kazao je Balić.

Još jedan od motiva njegove kandidature, naglasio je on, je oslobađanje građana od uticaja mnogih političkih partija koje svojim građanima ne dozvoljavaju slobodu mišljenja, promišljanja i djelovanja unutar tog sistema, već svojim centralistickim pristupom žele nametnuti one stavove koji odgovaraju samo pojedincima u vrhu partijske ili političke hijerarhije.

"Kao rezultat takve politike mi imamo situaciju da nakon trideset godina vladavine određenih političkih elita i partija, ponovo biramo između dva dominantna kandidata odnosno dva politička bloka. To je samo pokazatelj koliko se tokom ovog perioda svijest građana sporo mijenjala usljed raznih pritisaka i ucjena, a po principu mrkve i štapa. Ja želim biti alternativa svim građanima koji su nezadovoljni dosadašnjim načinom vođenja politike, a takvih je veoma mnogo", kazao je on.

"U prilogu tome, najbolji pokazatelj jesu konstanto iseljavanje stanovništva, gdje se procjenjuje da je Crnu Goru u poslednjih trideset godina napustilo oko 150.000 građana, i nezaposlenost koja trenutno iznosi nešto više od 46.000, a stopa registrovane nezaposlenosti oko 20 odsto. Smatram, i čvrsto vjerujem, da je u ovom momentu za Crnu Goru najbolje rješenje da za predsjednika dobije nezavisnog kandidata koji će biti čuvar Ustava, koji će sarađivati sa svakom vladom koja bude formirana kao rezultat slobodno izražene volje građana, i koja će raditi u najboljem interesu Crne Gore. Nije dobro za demokratiju omoguciti političkim partijama da dominantno kontrolišu biračko tijelo, nameću kandidate koje građani ne žele kao i to da kontrolišu i pozicju predsjednika Crne Gore. Kao predsjednik, posebno bih se zalagao i ulagao sve napore da za vrijeme mog mandata Crna Gora ispuni sve političke, pravne i ekonomske kriterijume, odnosno postane punopravan član Evropske unije", kazao je Balić.

Iza njega, naglasio je on, ne stoji podrška istoka ni zapada, mafijaši niti bogataši, već samo slobodni građani.

"Zato pozivam sve građane sa pravom glasa, bez obzira kojoj političkoj partiji pripadaju, a koji mi vjeruju, da u narednim danima pruže podršku u vidu prikupljanja potpisa, kako bih zvanično predao kandidaturu Državnoj izbornoj komisiji", kazao je Balić.

Bonus video: