Sjednica na kojoj će se birati sudije US 27. februara

Sudije US biraju se dvotrećinskom većinom, odnosno tropetinskom na plenarnoj sjednici i to na predlog Ustavnog odbora

14706 pregleda 10 komentar(a)
Skupština Crne Gore (arhiva), Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore (arhiva), Foto: Luka Zeković

Sjednica Skupštine na kojoj će se birati sudije Ustavnog suda biće zakazana za 27. februar, saznaju "Vijesti".

Članovi Ustavnog odbora Skupštine danas će glasati o izboru četvoro sudija Ustavnog suda, dok na današnjem kolegijumu predsjednice Skupštine nije postignut dogovor o četvrtom kandidatu.

Sudije US biraju se dvotrećinskom većinom, odnosno tropetinskom na plenarnoj sjednici i to na predlog Ustavnog odbora.

Poslanici vlasti i opozicije prošle sedmice su se usaglasili o podršci Snežani Armenko, Momirki Tešić i Dragani Đuranović.

Ostalo je bilo da se Bošnjačka stranka i albanske partije dogovore oko podrške Faruku Resulbegoviću, ulcinjskom tužiocu, ili Aliji Beganoviću, predsjedniku Suda za prekršaje iz Bijelog Polja.

Prema nezvaničnim informacinama, albanske partije ne žele da pregovaraju o kandidatima, jer smatraju da to mjesto sada pripada njima.

Zakonom o Ustavnom sudu propisano je i da su “prilikom predlaganja kandidata predlagači dužni da vode računa o srazmjernoj zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica i o rodno balansiranoj zastupljenosti”.

Do prije godinu dana u Ustavnom sudu je bilo dvoje sudija Bošnjaka, pa su očekivanja da tako i ostane. Međutim, računica pokazuje da nije samo to u pitanju, već i činjenica da će sudija sa manjinske kvote vjerovatno imati presudan glas prilikom odlučivanja.

Ustavni sud ima sedmoro sudija, trenutno troje aktivnih a četvoro u proceduri izbora u Skupštini. Od troje ustavnih sudija dvoje je donosilo odluke koje su išle naruku bivšoj vlasti, a dio javnosti dovodi u pitanje njihovu profesionalnost, jer ih je bivša vlada DPS-a nagradila stambenim kreditima. To se razumije kao vid korupcije.

Ukoliko bi bio izabran Resulbegović sumnja se da on ne bi bio pouzdan saveznik DPS-a, pa bi njihovi politički protivnici preuzeli “kontrolu” nad institucijom čija je nadležnost da štiti Ustav.

Tešić je dobila podršku na predlog Demokrata, Armenko DF-a, a Đuranović je “pogurao” u pregovorima DPS.

Za mjesta u US prijavilo se 26 kandidata.

Bonus video: