Kabinet predsjednice: Skupština će ratifikovati sve sporazume Berlinskog procesa čim ih Vlada utvrdi

Danijela Đurović spremna da sporazume stavi na dnevni red Skupštine čim ih izvršna vlast usvoji

10259 pregleda 5 komentar(a)
Danijela Đurović, Foto: Luka Zekovic
Danijela Đurović, Foto: Luka Zekovic

Skupština će ratifikovati sve sporazume Berlinskog procesa čim ih Vlada utvrdi i pošalje parlamentu.

To su “Vijestima” rekli iz kabineta predsjednice Skupštine Danijele Đurović odgovarajući na pitanje kad će parlament ratifikovati sporazume o zajedničkom tržištu između šest država zapadnog Balkana potpisanih 3. novembra 2022. godine. Tada su lideri šest zemalja zapadnog Balkana na samitu u okviru Berlinskog procesa potpisali sporazumi o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija.

Da Skupština Crne Gore nije još ratifikovala te sporazume objavila je u nedjelju na Tviteru bivša potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih integracija Jovana Marović.

”Crnogorski parlament bi trebalo da slijedi primjer albanskog i što prije ratifikuje tri sporazuma o zajedničkom regionalnom tržištu koji su potpisani u novembru u okviru Berlinskog procesa. U vezi sa ovim bi trebalo da postoji konsenzus, makar je tako bilo u dosadašnjim izjavama”, napisala je bivša potpredsjednica Vlade Marović nakon što je specijalni izaslanik Njemačke za zapadni Balkan Manuel Saracin objavio da je Albanija 3. februara ratifikovala sporazume, prva u regionu.

Iz kabineta predsjednice Skupštine ukazuju da je Marović ostavku na navedene funkcije podnijela 25. novembra prošle godine, “te da je imala pune tri sedmice da ovo pitanje kandiduje na nekoj od sjednica Vlade”.

”Predsjednica Skupštine ostaje u potpunosti posvećena evropskoj agendi Crne Gore i podsticanju regionalne saradnje koja se kroz Berlinski proces naročito pospješuje, te je u skladu sa tim spremna da pomenute sporazume stavi na dnevni red sjednice Skupštine čim se za to steknu uslovi, odnosno kada Vlada obavi svoj dio posla”, naveli su iz kabineta predsjednice.

Bonus video: