Novaković Đurović: Kompletiranjem Ustavnog suda ubrzava se put prema EU

Prema njenim riječima to će omogućiti početak privremenog zatvaranja pregovaračkih poglavlja u kojima je ostvarena unutrašnja spremnost

4738 pregleda 5 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

Utvrđivanje liste kandidata za Ustavni sud, nakon duže blokade rada tog tijela, je dobra vijest za napredovanje Crne Gore prema punopravnom članstvu u Evropskoj uniji (EU), ocijenila je rukovoditeljka radom Ministarstva evropskih poslova Ana Novaković Đurović.

Ona je, povodom utvrđivanja liste kandidata na danas održanoj sjednici Ustavnog odbora, kazala da je to dobra vijest i za ukupni demokratski razvoj društva.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, Novaković Đurović je kazala da očekuje da će Crna Gora na sjednici Skupštine koja je zakazana za 27. februar dobiti funkcionalan Ustavni sud.

“Čime ćemo poslati jasnu poruku našim evropskim partnerima da smo snažno opredijeljeni da intenziviramo započete reformske procese, kako u oblasti vladavine prava, tako i na svim drugim poljima i na taj način ubrzamo pristupanje EU”, kazala je ona.

Ona je rekla da je uvjerena da će, nakon izbora preostalih sudija Ustavnog suda, Crna Gora krenuti sa ubrzanim ispunjavanjem obaveza iz pregovaračkog procesa.

Prema riječima Novaković Đurović, to će omogućiti početak privremenog zatvaranja pregovaračkih poglavlja u kojima je ostvarena unutrašnja spremnost.

„Izglasavanje sudija i sutkinja Ustavnog suda biće snažan impuls za dalje reforme koje će naše društvo suštinski približiti evropskom sistemu standarda i vrijednosti, a našim građanima donijeti viši kvalitet života na svim poljima“, kazala je Novaković Đurović.

Bonus video: