Darmanović: Podrška univerzalnom ukidanju smrtne kazne

Crna Gora se 18. septembra pridružila Zajedničkoj izjavi usmjerenoj na prevenciju i borbu protiv seksualne eksploatacije i zlostavljanja od strane pripadnika UN-a, na sastanku kojim je predsjedavao generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš
75 pregleda 0 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Mvp.gov.me
Srđan Darmanović, Foto: Mvp.gov.me
Ažurirano: 19.09.2017. 06:52h

Crna Gora je spremna da aktivno učestvuje u daljem radu Alijanse i da svojim konstruktivnim pristupom doprinese podizanju svijesti u pravcu poboljšanja stanja ljudskih prava, s akcentom na ukidanje smrtne kazne, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Darmanović je prisustvovao događaju na visokom nivou posvećenom reformi Ujedinjenih nacija (UN), koji je održan u Njujorku, a čiji je domaćin bio američki predsjednik Donald Tramp. Darmanović je učestvovao i na sastanku posvećenom inauguraciji Globalne alijanse za okončanje trgovine sredstvima namijenjenim za smrtnu kaznu i torturu.

"Tokom izlaganja, ministar je naglasio nedvosmislenu podršku Crne Gore univerzalnom ukidanju smrtne kazne, posebno ističući da bi države koje nastavljaju sa primjenom smrtne kazne trebalo da poštuju međunarodne standarde u zaštiti ljudskih prava, kako bi moguću patnju osuđenih na smrt svele na minimum", saopšteno je iz Ministarstva.

Darmanović je, kako je saopšteno, informisao je da je Crna Gora, u skladu sa standardima Evropske unije, razvila solidan zakonodavni okvir, podržan odgovarajućim strateškim dokumentima u području kontrole izvoza oružja, robe dvostruke namjene i druge kontrolisane robe, kao i da je u proceduri Nacrt zakona o spoljnoj trgovini robom koja se može upotrijebiti za izvršenje smrtne kazne, mučenje ili drugo okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje.

"Ponovio je spremnost Crne Gore da aktivno učestvuje u daljem radu Alijanse i da svojim konstruktivnim pristupom doprinese podizanju svijesti u pravcu poboljšanja stanja ljudskih prava, s posebnim akcentom na ukidanje smrtne kazne i svih nehumanih posljedica koje proizlaze iz njene primjene", kaže se u saopštenju.

Crna Gora se 18. septembra pridružila Zajedničkoj izjavi usmjerenoj na prevenciju i borbu protiv seksualne eksploatacije i zlostavljanja od strane pripadnika UN-a, na sastanku kojim je predsjedavao generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš.

"Tom prilikom, na visokom političkom nivou, demonstrirana je solidarnost međunarodne zajednice u osudi i posvećenosti borbi protiv seksualne eksploatacije i zlostavljanja, uz istovremeno postavljenja prava i dostojanstva žrtava seksualne eksploatacije i zlostavljanja na čelo kolektivnih napora", saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: