Milo gura mlađe u izbornu trku

Lider DPS-a zasad navodno nije zainteresovan da se opet kandiduje za predsjednika države, već stranačkim kolegama sugeriše da bi to mogao da bude neko mlađi. Prema saznanjima “Vijesti”, Đukanović saborcima rekao da predstojeći izbori nisu sudbonosni, što je u suprotnosti s onim što je godinama poručivao pred gotovo svako glasanje

59063 pregleda 145 komentar(a)
Mlade snage ili provjereni igrač: Ivan Vuković i Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Mlade snage ili provjereni igrač: Ivan Vuković i Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović zasad navodno ne pokazuje zainteresovanost da se ponovo kandiduje za šefa države, već stranačkom vođstvu poručuje da bi to mogao da bude neko mlađi, navodeći ime potpredsjednika DPS-a Ivana Vukovića - saznaju “Vijesti”.

Đukanović je, prema nezvaničnim informacijama lista, prije tri dana u Podgorici održao neformalni sastanak s dijelom partijskog rukovodstva, na kom je, između ostalog, rekao da mladi lideri treba da preuzmu odgovornost u susret predsjedničkim izborima, i u tom kontekstu pominjao Vukovića kao potencijalnog kandidata.

Izvor “Vijesti” sa sastanka tvrdi da je Đukanović stranačkim kolegama saopštio da predsjednički izbori zakazani za 19. mart nisu sudbonosni, već da DPS treba da se pripema za državne izbore, nakon kojih će, kako je navodno kazao, ta partija s građanskim snagama biti dio buduće vlasti, čiji nosioci treba da budu mladi lideri DPS-a.

Đukanović je mnogo puta u političkoj karijeri govorio o “sudbonosnim izborima”, koji navodno treba da definišu budućnost Crne Gore.

Prema tvrdnjama izvora, on je na sastanku istakao da se DPS mora potruditi da ostvari što bolji rezultat na predsjedničkim izborima, jer su oni priprema za parlamentarne.

”Rekao je da se mora obići svaki glasač, da im se mora objasniti šta je DPS učinio za Crnu Goru... Najavio je da će na predsjedničkim izborima sigurno imati podršku Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS) i dijela albanskih partija”, kazao je nezvanični sagovornik, dodajući da je Đukanović poručio da se njegove riječi prenesu partijskom članstvu.

Iz DPS-a “Vijestima” nisu odgovorili na pitanja da li je Đukanović neformalno razgovarao s dijelom rukovodstva, ko je prisustvovao sastanku i šta je s njega poručeno, te da li je tačno da je njihov čelnik saopštio da predstojeći izbori nisu sudbonosni i da bi na njima trebalo da istupi neko mlađi.

Đukanović sa potpredsjednicima DPS-a
Đukanović sa potpredsjednicima DPS-afoto: Screenshot cg

Kako su “Vijesti” juče objavile, DPS neće još barem sedmicu objavljivati ime kandidata. U igri je nekoliko imena, pa će ta stranka, nakon što analizira sve opcije, obavi terenske konsultacije i održi sjednice mjesnih odbora, zakazati zasjedanje najviših partijskih organa na kojima će ozvaničiti kandidata.

Zasad se kao potencijalni pominjao Đukanović.

On je prekjuče razgovarao s ostalim liderima opozicije, ali se nisu dogovorili o zajedničkom nastupu, što su zagovarali Socijaldemokratska partija (SDP), SD i BS.

Istraživanja javnog mnjenja rađena za partijske potrebe, pokazala su da nadstranački kandidat ne bi imao šanse na izborima, i da su opozicioni prvaci stoga zaključili da će se više glasova za drugi krug izbora skupiti ako se bude išlo u nekoliko kolona.

Predsjednik i poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović, rekao je novinarima nakon tog sastanka da je insistirao na kandidaturi Đukanovića, ali da još nema odgovor da li će je biti. Najavio je da će opozicija imati više kandidata, i da će to uglavnom biti partijski lideri.

Đukanović je u utorak saopštio da to što njegova stranka još nije predstavila kandidata, ne znači da ne rade na tome “veoma predano”.

”Želimo da sagledamo sve aspekte, ne samo domaće političke scene, nego i regionalne i šire političke scene, i nakon toga izađemo s kandidatom za kog imamo uvjerenje da može pobijediti na izborima i koji će, uz promjenu koja će uslijediti nakon parlamentarnih izbora, doprinijeti konsolidaciji državne politike i izvršne vlasti”, rekao je on novinarima u Podgorici na zajedničkom presu s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani Sadriu.

Đukanoviću aktuelni, drugi predsjednički mandat teče od 2018. godine, dok je prvi trajao od od 1998. do 2002.

Državna izborna komisija (DIK) do sada je potvrdila samo kandidaturu jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića, a učešće na izborima najavili su predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i čelnik Demohrišćanskog pokreta Dejan Vukšić.

Lider SDP-a Raško Konjević sinoć je objavio kandidaturu poslanice te stranke Draginje Vuksanović Stanković, koja je bila u predsjedničkoj trci i 2018.

Predsjedničkog kandidata takođe su najavile i Demokrate Alekse Bečića.

Kandidature se mogu podnositi do 26. februara.

Prema Zakonu o izboru predsjednika, ako nijedan kandidat ne dobije više od polovine važećih glasova birača, održava se drugi izborni krug za 14 dana. U njemu učestvuju dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova.

Predsjednik se bira na pet godina.

Bonus video: