Ubrzati priznanje dokumenata

Abazović apelovao da se usvoje sporazumi Berlinskog procesa

5526 pregleda 2 komentar(a)
Lideri zapadnog Balkana nakon sastanka u novembru prošle godine, Foto: Rojters me
Lideri zapadnog Balkana nakon sastanka u novembru prošle godine, Foto: Rojters me

Premijer Dritan Abazović juče je na sjednici Vlade apelovao na ministarstva prosvjete, unutrašnjih poslova i rada i socijalnog staranja, da im prioritet budu tri sporazuma iz Berlinskog procesa koja su potpisana u novembru.“U novembru smo ih potpisali, dajte da stupe na snagu. Ne kažem sad da su druge države regiona nešto ažurnije, ali ne treba na to da se ugledamo. Ako može za narednu sjednicu Vlade, ako ne, onda što prije”, rekao je Abazović.

Lideri šest zemalja zapadnog Balkana su 3. novembra prošle godine na samitu u okviru Berlinskog procesa potpisali sporazume o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija. Albanija je sporazume ratifikovala 3. februara ove godine, prva u regionu.

Abazović je kazao da nije siguran da li ti sporazumi idu Skupštini ili je dovoljno da ih Vlada usvoji.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković rekao je da je od predsjednice Skupštine Danijele Đurović dobio poziv da se ti sporazumi ratifikuju ili na vanrednoj sjednici krajem februara ili tokom proljećnog zasjedanja.

Iz Skupštine su nedavno “Vijestima” rekli da će ratifikovati sve sporazume Berlinskog procesa čim ih Vlada utvrdi i pošalje parlamentu.

”Predsjednica Skupštine ostaje u potpunosti posvećena evropskoj agendi Crne Gore i podsticanju regionalne saradnje koja se kroz Berlinski proces naročito pospješuje, te je u skladu sa tim spremna da pomenute sporazume stavi na dnevni red sjednice Skupštine čim se za to steknu uslovi, odnosno kada Vlada obavi svoj dio posla”, rekli su iz kabineta predsjednice.

Berlinski proces je format godišnjih sastanaka koji je njemačka vlada, u vrijeme kancelarke Angele Merkel, inicirala 2014. godine s ciljem da se ubrza integracija zapadnog Balkana u EU. Inicijativa se uglavnom fokusira na rješavanje bilateralnih i internih problema u regionu i unapređenje privredne saradnje koja bi bila temelj održivog razvoja regiona.

Abazović je juče najavio da će zajednička sjednica vlada Crne Gore i Albanije biti održana 27. februara.

Bonus video: