Novska lista o odlukama Vlade: Svakome ponešto, a Herceg Novom ništa

Jučerašnje odluke Vlade Crne Gore uklapaju se u strategiju višedecenijske otimačine hercegnovskih resursa

5762 pregleda 5 komentar(a)
Herceg Novi (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Herceg Novi (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Nijedna odluka vezana za Herceg Novi ne mijenja se preko 30 godina. Princip je uvijek isti - svakome ponešto, a Herceg Novom ništa, poručili su iz Novske liste.

Vlada Crne Gore juče je stavila van snage zaključak iz 2019. godine kojim je trajekt Kamenari-Lepetane dat na upravljanje kompaniji "Pomorski saobraćaj". Istovremeno, Vlada je zadužila JU Morsko dobro da u roku od 45 dana preuzme upravljanje ovom linijom.

"Jučerašnje odluke Vlade Crne Gore uklapaju se u strategiju višedecenijske otimačine hercegnovskih resursa. Ponovo kratkih rukava ostaje grad na ulazu u najljepši zaliv na svijetu. Ipak, taj grad, Herceg Novi, pozdravlja odluke kojima se bratskim bokeškim opštinama na upravljanje vraćaju njihovi resursi, Budvi Luka Budva, Tivtu pristanište Pine", navode u saopštenju iz Novske liste.

Kako kažu, ostaje nejasno, zašto je taj princip zaglavio u Lepetanima.

"I nije uspio stići do Herceg Novog ni catarom ni oko zaliva, pa se trajektna linija ustanovljena u Kamenarima 1898. godine kojom su uvijek upravljali ljudi ili javna preduzeća iz Herceg Novog, kao resurs daje na upravljanju nekom državnom preduzeću. Svaka čast i našim komšijama i prijateljima u Tivtu, ali poštujući tradiciju stariju od vijeka, oni od trajektne linije mogu i treba da naplaćuju samo zakup pristaništa i ništa drugo", piše u saopštenju.

Dodaju da je odnos Vlade Crne Gore prema Herceg Novom skandalozan.

"U samo posljednjih pola godine čuli smo da ne može bolnica, ne može Institut i ne može trajekt. Čega ili koga se to plaši Vlada Crne Gore u Herceg Novom, pa se ni dan danas ne podiže čizma stavljena na glavu ovom gradu", navode.

Sigurno je da Herceg Novi, kako kažu, neće sjedati skrštenih ruku i posmatrati ovakav razvoj događaja još dugo.

"Sazrela je svijest, a sazrela je i snaga nezavisnog Herceg Novog da se ovakav odnos promijeni. Novska lista će u narednom periodu podići na veći nivo borbu za očuvanje i vraćanje hercegnovskih resursa Novljanima, i ako treba, radikalizovati svoj pristup ovoj temi. Nadamo se da će ćutanje prekinuti i ostali politički subjekti u Herceg Novom", zaključili su oni.

Bonus video: