Za predsjedničku kampanju iz budžeta preko 884 hiljade eura

Predsjednički izbori zakazani su za 19. mart

13253 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Za finansiranje dijela troškova izborne kampanje kandidata za izbor predsjednika Crne Gore iz budžeta će biti izdvojeno 884.549 eura, odlučeno je danas na telefonskoj sjednici Vlade.

Kako piše u usvojenoj informaciji, definisano je da se sredstva za finansiranje dijela troškova izborne kampanje, kandidata za izbor predsjednika Crne Gore obezbjeđuju u iznodu od 0,07 odsto planiranih ukupnih budžetskih sredstava, umanjenih za sredstva kapitalnog budžeta i budžeta državnih fondova.

"Zakonom o budžetu za 2023. godinu tekući budžet planiran je u iznosu od 1.263.641.661,47 eura. U skladu sa navedenim, Zakonom o budžetu Crne Gore za 2023. budžetska sredstva za finansiranje dijela troškova izborne kampanje kandidata za izbor predsjednika Crne Gore planirana su u iznosu od 884.549,16 eura", navodi se u dokumentu.

Predsjednički izbori zakazani su za 19. mart.

Državna izborna komisija (DIK) do sada je potvrdila samo kandidaturu jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića, a učešće na izborima najavili su predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i čelnik Demohrišćanskog pokreta Dejan Vukšić.

Lider SDP-a Raško Konjević sinoć je objavio kandidaturu poslanice te stranke Draginje Vuksanović Stanković, koja je bila u predsjedničkoj trci i 2018.

Predsjedničkog kandidata takođe su najavile i Demokrate Alekse Bečića.

Kandidature se mogu podnositi do 26. februara.

Prema Zakonu o izboru predsjednika, ako nijedan kandidat ne dobije više od polovine važećih glasova birača, održava se drugi izborni krug za 14 dana. U njemu učestvuju dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova.

Predsjednik se bira na pet godina.

Bonus video: