Potvrđene sve liste za izbore u Tuzima

U trci za lokalnu vlast u Tuzima četiri koalicije i tri partije

11329 pregleda 9 komentar(a)
Albanska koalicija zajedno, Foto: Foto: Albanska koalicija zajedno
Albanska koalicija zajedno, Foto: Foto: Albanska koalicija zajedno

​​​​​Na lokalnim izborima u Tuzima, koji su zakazani za 5. mart, nastupiće četiri koalicije i tri samostalne liste. Predsjednik opštinske izborne komisije Tuzi Edmond Ujkaj kazao je “Vijestima” da su sve liste potvrđene.

Ovo su drugi lokalni izbori u toj opštini, nakon što su Tuzi postale samostalna opština 2018, a dan kasnije održani su prvi lokalni izbori.

Na izborima 2019. godine Albanski forum, koji čine Albanska alternativa (AA), Demokratski savez Albanaca (DS) i Demokratska unija Albanaca (DUA) osvojio je 16 mandata, Demokratska partija socijalista - 10, Bošnjačka stranka - četiri, a Socijaldemokrate i Demokratska Crna Gora po jedan. SNP nije prešao cenzus.

Na izborima je glasalo 66,3 odsto upisanih birača, odnosno 7.813, a DPS je izgubio vlast u do tada gradskoj opštini koju sada vrše albanske strane uz podršku Demokrata.

Ove godine za 32 mjesta u parlamentu takmiče se Stranka pravde i pomirenja - za buduće generacije, kao manjinska lista, koju predvodi Ilhan Škrijelj, Socijaldemokratska partija (SDP) - Pokret za Tuzi - svim srcem za Tuzi, gdje je prvi na listi Husein Đoković.

Listu Demokrata “Aleksa Bečić - Štjefan Camaj - Demokrate - Jači smo zajedno” predvodi Štjefan Camaj, a Socijalističke narodne partije (SNP) - Časno za Tuzi, Željko Milić.

Listesu predali i Albanska koalicija - Zajedno (Demokratska partija i Forca), koju predvodi Anton Nikaj, kao i koalicija koju čine Demokratska partija socijalista (DPS), Bošnjačka stranka (BS),Socijaldemokrate (SD), Demokratska unija Albanaca (DUA) - “Pravim putem”, koju predvodi Elez Niković.

Sa predaje liste koalicije 'Pravim putem'
Sa predaje liste koalicije "Pravim putem"foto: Pravim putem - Rrugës së drejtë

Koaliciju Albanski forum - Jedinstvo i razvoj (Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca, Nacionalna albanska unija i Demokratski savez u Crnoj Gori) predvodi aktuelni predsjednik opštine Tuzi i predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj.

Albanski forum predao listu
Albanski forum predao listufoto: Albanski forum

Aktuelni predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj rekao je da će njegova koalicija ostvariti ubjedljivu pobjedu. “Kandidatkinje i kandidati ove liste predstavljaju potvrdu da će ova lista i naredne četiri godine voditi Opštinu, te da će nakon 5. marta razvoj Malesije, koji je započet tokom ovog mandata, biti nastavljen sa još više uspjeha”, rekao je Đeljošaj prije dva dana.

Bonus video: