Poša u Herceg Novom: Mađarska ambasada otvorena za saradnju sa lokalnom upravom

Dodao je da su mađarski turisti sve otvoreniji prema Crnoj Gori i da ga to posebno raduje
68 pregleda 0 komentar(a)
Kristijan Poša, Stevan Katić, Foto: Opština Herceg Novi
Kristijan Poša, Stevan Katić, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 18.09.2017. 15:41h

Ambasada Mađarske veoma otvorena za saradnju sa lokalnom upravom, naročito u oblasti razvoja zdravstvenog i sportskog turizma i kulture, poručio je ambsadaro te držva u Crnoj Gori, Kristijan Poša.

On je danas boravio u zvaničnoj posjeti Opštini Herceg Novi, a ugostio ga je predsjednik Opštine Stevan Katić sa saradnicima.

„Poša je istakao da je Ambasada Mađarske veoma otvorena za saradnju sa lokalnom upravom jer je cilj i zadatak uspostavljanje pozitivnih veza, na obostranu korist. Dobra osnova za to su odlične, intenzivne diplomatske veze Crne Gore i Mađarske“, navodi se u saopštenju iz kabineta predsejdnika Opštine.

Poša je kazao da je Crna Gora važna destinacija mađarskog kapitala, i da ga u tom svijetlu raduje što Opština Herceg Novi ima dobar odnos sa predstavnicima mađarske kompanije u čijem vlasništvu je hotel „Sun Resort“.

Dodao je da su mađarski turisti sve otvoreniji prema Crnoj Gori i da ga to posebno raduje.

„Prema ocjeni ambasadora Poše, ovog ljeta su naša zemlja i grad imali najveći priliv mađarskih turista u poslednjih pet, šest godina“, kaže se u saopštenju.

Katić je rekao je da je lokalna uprava usmjerena i oslonjena na razvoj turizma, kao i ukupan razvoj grada.

„Prezentovao je ambasadoru aktuelne projekte, upoznao ga sa planovima lokalne uprave, ali i izazovima, poput sve veće centralizacije koja se sprovodi kroz državne zakone“, piše u saopštenju.

Poša je ocijenio veoma važnim što u lokalnoj upravi vidi usmjerenost na budućnost.

„Iskazao je naročitu zainteresovanost za saradnju kada je u pitanju razvoj zdravstvenog i sportskog turizma, kao i povezivanje u oblasti kulture. Ocijenjeno je da kulturna saradnja može biti raznovrsnija i da treba praviti pomake, posebno imajući u vidu istorijsku baštinu koja nas povezuje“, kaže se u saopštenju.

Sve to je, kako se navodi, moguće lakše ostvarati tješnjim povezivanjem Herceg Novog sa mađarskim gradovima koji imaju slične vizije i usmjerenja.

Poša je kazao da mu je žao zbog požara koji su ovog ljeta pogodili teritoriju Herceg Novog, ali i ponudio savjete i saradnju u obnovi prirodnih područja koja su stradala.

"Objasnio je da je Mađarska mođu vodećim evropskim državama kada je u pitanju pošumljavanje i ponudio da svoja iskustva podijele sa nama", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: