CDT: Ambijent za učešće žena u politici je neprijateljski

"Gotovo da nema žene u politici ili na bitnijim mjestim odlučivanja koja je imala hrabrosti zagovarati svoje političke stavove da nije bila predmet ogavnih kampanja na društvenim mrežama ili u kvazi medijima", navodi se u saopštenju

1661 pregleda 2 komentar(a)
Kovačević, Foto: CDT
Kovačević, Foto: CDT

Programska direktorica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević kazala je da se ambijent za učešće žena u politici u posljednjih nekoliko godina od nepovoljnog pretvorio u neprijateljski, što demotiviše žene da se politički angažuju.

"S jedne strane imamo činjenicu da su političke partije, u prećutnom dogovoru s izbornom administracijom, na nedavno održanim lokalnim izborima bezobzirno pogazile zakonske odredbe koje uređuju procenat žena na pojedinim listama", navodi se u saopštenju CDT -a.

Kovačević ističe da je ovim pokazano "dvolično ponašanje - dok na verbalnom nivou, u javnom prostoru, podržavaju veću zastupljenost žena, iza scene čine sve da se ona ne dogodi".

Dodaje da je u porastu govor mržnje i rodno zasnovano nasilje nad ženama u politici, dok se kako kaže, "državne institucije najčešće drže pasivno pa je kažnjavanje za mržnju i diskriminaciju neefikasno i nedosljedno".

"Gotovo da nema žene u politici ili na bitnijim mjestim odlučivanja koja je imala hrabrosti zagovarati svoje političke stavove da nije bila predmet ogavnih kampanja na društvenim mrežama ili u kvazi medijima", tvrdi Kovačević.

Naglašava da "moćne patrijarhalne društvene strukture" rade sve da se ovakvo stanje održava i da po ovom pitanju ne dođe do značajnijih promjena.

"Njima se, ne uvijek uspješno, pokušava suprotstaviti progresivna manjina koja svojim radom i zagovaranjem pokušava promijeniti ovo stanje", dodaje Kovačević.

Kako kaže jedan od veoma jasnih ispoljavanja ove tendencije je i "sabotaža reforme izbornog zakonodavstva koja je, pored drugih veoma važnih promjena, trebala poboljšati mehanizme za lakšu i kvalitetniju zastupljenost žena u politici".

Kovačević ističe da je za rješenje ovih problema potrebna jaka politička volja i snage koje će imati hrabrosti da se suprotstave snagama "patrijarhata koje smatraju da ženama nije mjesto u politici".

Dodaje da to podrazumijeva unaprjeđenje izbornog, medijskog i krivičnog zakonodavstva, ali i etičkih kodeksa, "kako bi se osiguralo da se stimulativne odredbe za učešće žena u politici efikasno primjenjuju, a da se mizoginija i govor mržnje efikasno sprečavaju i sankcionišu".

"Ovo su ključni zaključci publikacije "Kako poboljšati ambijent za učešće žena u politici?" koju je, uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Velikog Vojvodstva Luksemburg, pripremio CDT", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: