Abazović: Stvorio se utisak kao da Crna Gora učestvuje u problemima u Moldaviji

"Nemam neku posebnu informaciju niti sam je čuo, osim onog što sam vidio u medijima", kazao je premijer. Rekao je da će kontaktirati kabinet predsjednice Moldavije, kako bi dobili dodatna pojašnjenja

27575 pregleda 16 komentar(a)
Abazović, Foto: Facebook/Screenshot
Abazović, Foto: Facebook/Screenshot

Permijer Dritan Abazović prokomentarisao je danas navode predsjednice Moldavije Maje Sandu, koja je juče optužila Rusiju da planira upotrijebiti strane sabotere da sruši rukovodstvo njene zemlje, zaustavi njeno pridruživanje Evropskoj uniji i iskoristi to u ratu protiv Ukrajine.

Sandu tvrdi da taj plan uključuje građane Rusije, Crne Gore, Bjelorusije i Srbije koji ulaze u Moldaviju kako bi pokušali da izazovu proteste u pokušaju da se "legitimna vlada promijeni u nelegalnu vladu koju kontroliše Ruska Federacija".

Abazović je kazao kako će Vlada pokušati da stupi u kontakt sa kabinetom moldavske predsjednice, kako bi dobili dodatna pojašnjenja.

"Ako treba da naše bezbjednosne službe rade dodatne provjere, u vezi sa crnogorskim građanima, ako oni imaju neku informaciju više, više smo nego raspoloženi da to čujemo. Dosad nemam neku posebnu informaciju niti sam je čuo, osim onog što sam vidio u medijima. Ne bih to vezivao za politiku Vlade ili države. Ako postoje neodgovorni pojedinci, vjerovatno postoje i kod nas, i u nekim drugim sferama, ali nekako mi je malo grubo zvučalo to što sam pročitao. Stvorio se utisak kao da država Crna Gora učestvuje u tim problemima koji vjerovatno postoje i u Moldaviji. Imamo preko glave svojih problema, njima želim sve najbolje, ako na bilo koji način možemo pomoći, mi smo tu", rekao je Abazović novinarima nakon posjete Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti.

Kada je riječ o negativnom uticaju Rusije, naglasio je da je Crna Gora stoprocentno kompatibilna sa politikom EU i politikom sankcija.

"Sproveli smo mnoge aktivnosti, akcije, isključili mnoge ljude iz diplomatskog kora ruske ambasade, koji su bili ovdje u Podgorici. Dajemo doprinos koji ne bi postidio nijednu veliku evropsku državu", istakao je.

Ukazao je i kolika je pomoć Crne Gore Ukrajini i koliko je ukrajinskih državljana u našoj zemlji.

"Svaki komentar koji se odnosi na Vladinu politiku, a tiče se nekog ruskog uticaja je potpuno neutemeljen. Ako se radi o neodgovornim pojedincima, slobodno mogu kanalima službi da nas obavijeste i preko Agencije za nacionalnu bezbjednost ćemo sprovesti potrebne aktivnosti", zaključio je Abazović.

Bonus video: