Dinoša: Ako neko dođe glave Đukanoviću, biće to bagra iz njegove partije, volio bih da ga još vidim na čelu Crne Gore

"Zaboravljaju da sam na putu Crne Gore u NATO i EU više pomogao ja nego svi oni zajedno. Svjesno i namjerno. Kao što sam prije toga dao maksimalni doprinos za njenu nezavisnost. I opet bih tako učinio. U prvom redu zbog interesa Albanaca, a potom i Crnogoraca i naše zajedničke države"

27754 pregleda 57 komentar(a)
Dinoša, Foto: Boris Pejović
Dinoša, Foto: Boris Pejović

Ferhat Dinoša predsjednik Nacionalne albanske unije i članice Albanskog foruma rekao je da je bio svjesno i svesrdno, saradnik Mila Đukanovića, kako je rekao, u najznačajnijem i najvećem političkom i državnom projektu Crne Gore u njenoj novoj istoriji, referendumu za nezavisnost.

On je to poručio nakon što je Koalicija DPS, DUA, BS, SD "Pravim putem-Rrugës së drejtë", u ranijem reagovanju, kako je naveo, saopštila da je "do juče Đukanoviću jeo iz ruke".

"Bio sam ubijeđen da bez njega Crna Gora ne može da izvede taj projekat. I opet bih tako postupio. U prvom redu zbog Albanaca, a onda i zbog Crnogoraca i naše zajedničke države. Ne znam kakav će mu epilog imati politička i državnička karijera, ali znam da Crna Gora nosi njegovo ime i da Albanci u njoj imaju svoj udio. Ja bih još želio da ga vidim na njenom čelu, jer ovi drugi mogu da je izdaju. Ali, ako mu iko dođe glave, biće to bagra iz redova njegove partije, kao što su autori pomenutog reagovanja", kaže Dinoša.

Kaže da je to bilo nisko i bezobrazno...

"Jadnici, vjerovatno polaze od sebe i svoje podaničke svijesti, jer Ferhat Dinoša nikad nije bio i neće biti podanik niti Đukanoviću niti bilo kome. I kad sam bio diplomata bio sam na svom mjestu i niko mi ništa nije poklonio. Na svakom mjestu i funkciji vodio sam računa o interesu Albanaca i države Crne Gore", dodao je.

Kaže da kad čovjek pročita reagovanje liste koalicije oko Demokratske partije socijalista nakon njegovog saopštenje uoči lokalnih izbora u opštini Tuzi shvati se u kakvom, kako navodi, bespuću je lista "Pravim putem".

"Naime, toliko zlobe, neznavenosti i bezobrazluka teško da se može naći u jednom tekstu", kaže on.

Navodi da su autori saopštili da je Dinoša "čovjek koji je do juče padao na koljena Dritanu Abazoviću da ne napušta DPS..."

"Zar ne znaju, jadnici, da Ferhat Dinoša nikad nikom nije padao na koljena i da nema namjeru da to učini. Ja jesam, iako u to vrijeme diplomata, molio Abazovića nakon parlamentarnih izbora 2020. godine da ne pravi većinu sa političkim subjektima koji su sve dali da Crna Gora ne postane nezavisna i Kosovo stalno nazivali 'takozvanom državom'. Nije me poslušao i sad trči posljednji krug na kratke staze pred ulazak Crne Gore, umjesto u Evropu, u debelu neizvjesnost", dodao je Dinoša.

Kaže i da zatim autori reagovanja nalaze za shodno da ga podsjećaju da je njihova partija uvela Crnu Goru u NATO i otvorila sva poglavlja za EU.

"Zaboravljaju da sam joj na tom putu, više pomogao ja nego svi oni zajedno. Svjesno i namjerno. Kao što sam prije toga dao maksimalni doprinos za njenu nezavisnost. I opet bih tako učinio. U prvom redu zbog interesa Albanaca, a potom i Crnogoraca i naše zajedničke države", istakao je.

Što se tih autora i predstojećih izbora u Tuzima tiče, smatra Dinoša, oni će na njima doživjeti težak poraz.

"Jer sigurnu pobjedu odnosi lista Albanskog foruma čiji sam i ja član. Jer , Albanci ne ljube ulizice, nego ljude koji su kadri da budu partneri onima koji budu htjeli prozapadnu Crnu Goru i koji su voljni i sposobni da njihov zavičaj vode putevima sveopšteg razvoja, čuvajući nacionalni i vjerski identitet svih njenih građana i skladne odnose među njima", rekao je.

Navodi i da će Albanci dati glas albanskim partijama.

"Ima li što prirodnije od toga. Tako rade sve nacionalne manjine u Evropi. Vlast u opštinama u kojima nacionalna manjina čini većinu imaju manjinske stranke. Tako će biti i u Malesiji. Na njenom čelu biće lista albanskih partija. Ja ću nastaviti da tome doprinosim. Sa trećeg mjesta. Jer bi mi ugodnije bilo i mjesto na začelju liste Albanskog foruma nego mjesto Eljeza Nikovića. Kad se izbori završe, ako bog da zdravlja, nastaviću da pratim kako se autori reagovanja ponašaju u opoziciji i dokazati im da ne treba da se stidi Ferhat Dinoša nego oni sami. Ako će imati čime", zaključio je Dinoša.

Bonus video: