Preminuo Mićo Orlandić

Bio je jedan od osnivača Socijaldemokratske partije Crne Gore (SDP), juna 1993. godine, a učestvovao je 2015. godine i u formiranju Socijaldemokrata Crne Gore (SD)

46330 pregleda 6 komentar(a)
Orlandić, Foto: Boris Pejović
Orlandić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.02.2023. 21:20h

Dugogodišnji poslanik u Skupštini Crne Gore, Mićo Orlandić preminuo je danas, potvrđeno je "Vijestima" iz Socijaldemokrata Crne Gore (SD).

Orlandić je rođen 1956. godine u Baru.

Bio je jedan od osnivača Socijaldemokratske partije Crne Gore (SDP), juna 1993. godine, a učestvovao je 2015. godine i u formiranju SD.

Bio je i predsjednik Opštinskog odbora (OO) SD Bar.

Socijaldemokrate Crne Gore su saopštile da je preminuo dugogodišnji poslanik, ministar u Vladi Crne Gore, direktor Uprave za nekretnine, predsjednik Skupštine opštine Bar i neko ko je obavljao brojne druge značajne poslove.

Dodaju da je sve to samo mali dio onoga što je Mićo Orlandić ostavio iza sebe.

"Orlandić je bio utemeljivač socijaldemokratske misli u Crnoj Gori, veliki patriota i neko čiji je legat prije svega dosljedna borba za interese Crne Gore od devedesetih, kad je to bilo najteže, do dana kad nas je napustio. Naučio nas je kako da ljubav prema Crnoj Gori pretvorimo u zvaničnu državničku politiku. Ne manje važno, Mićo Orlandić je, kao ličnost, bio izvanredna figura uz koju je stasala današnja generacija socijaldemokrata, visokomoralan čovjek, veliki pregalac i očinska figura svima kojima je to bilo potrebno", navodi SD u saopštenju.

Istakli su i da je bio je ličnost čiji su rezultati rada, ideološko i vrijednosno određenje i patriotizam, prerasli njegov životni put.

"I ostali kao zalog nama koji taj put nastavljamo", kažu iz SD-a.

Vijest o smrti Orlandića objavljena je i na Fejsbuk stranici OO SD Bar.

"Otišao je naš drug Mićo.

Kada umiru veliki ljudi, nema dovoljno jakih ovozemaljskih riječi.

Svojim životom i djelom dao si pravi primjer svima nama, učio nas ljudskosti, poštenju i pravom drugarstvu.

Davao si se nesebično svojoj porodici i prijateljima.

Baštinio si i u djelo sprovodio sve najuzvišenije vrijednosti koje vaskoliki ljudski rod poznaje.

Nastavljamo da se borimo za nasu ideju socijaldemokratije, našu Crnu Goru, jer si nas ti naučio da nikad ne odustajemo.

OO SD Bar", navodi se u objavi.

Orlandić je bio dugogodišnji poslanik u Skupštini Republike Crne Gore, član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, te Odbora za antikorupciju. Obavljao je funkciju ministra bez portfelja u Vladi Republike Crne Gore od 2001. do 2005. godine, bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova u Vladi Republike Crne Gore, te direktor Uprave za nekretnine.

Obavljao je dužnosti potpredsjednika Skupštine Opštine Bar i odbornika u Skupštini Opštine Bar, kao i direktora JP "Kulturni centar" u Baru.

Bonus video: