CEGAS: Spajić je "mogao" ali nije morao odjaviti prebivalište

"Insistirali smo i na tome da nadležni organ (tj.Ministarstvo unutrašnjih poslova), bude u obavezi ispitivanja prebivališta, i da u skladu sa tim, u konačnome dobijemo jasne podatke o broju lica sa prijavljenim prebivalištem, kako bi se u skladu sa istim, stvarali drugi, izvedeni spiskovi, među kojima je i birački spisak", poručuju iz CEGAS

4114 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: CEGAS
Ilustracija, Foto: CEGAS

Centar za građanske slobode (CEGAS) saopštio je da je lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić "mogao" ali nije morao odjaviti prebivalište.

U odgovoru Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) te zemlje, koji je dostavljen Državnoj izbornoj komisiji (DIK) u Crnoj Gori navodi se da Spajić ima prebivalište u Beogradu, dok jedan od čelnika Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić nema prebivalište u Srbiji.

CEGAS je u saopštenju naveo da je apelovao na obaveznu izmjenu Zakona o registrima prebivališta i boravišta gdje će građani i građanke imati obavezu odjavljivanja i prijavljivanja svog prebivališta onda, kada i za tim postoji faktička i pravna potreba.

"Insistirali smo i na tome da nadležni organ (tj.Ministarstvo unutrašnjih poslova), bude u obavezi ispitivanja prebivališta, i da u skladu sa tim, u konačnome dobijemo jasne podatke o broju lica sa prijavljenim prebivalištem, kako bi se u skladu sa istim, stvarali drugi, izvedeni spiskovi, među kojima je i birački spisak", ističe se u saopštenju CEGAS.

Oni su kazali da je prema važećem Zakonu o registrima prebivališta i boravišta, prebivalište mjesto na teritoriji Crne Gore, u kojem se crnogorski državljanin nastanio sa namjerom da u njemu stalno živi, a koje je središte njegovih životnih aktivnosti, i sa kojim ima trajnu povezanost.

"Ni nakon nove izmjene Zakona o registrima prebivališta i boravišta (Član 12), u januaru 2023. godine, kako kažu, nemaju obavezu odjavljivanja crnogorskih državljana koji se iseljavaju iz Crne Gore, da bi se nastanili u drugoj državi sa namjerom da u njoj stalno žive, već je ona ostavljena kao mogućnost. Ovdje je jasno da čitav teret dokazivanja leži na Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore", piše u saopštenju CEGAS.

Iz CEGAS su kazali da za predsjednika Crne Gore, može biti biran crnogorski državljanin koji ima najmanje deset godina prebivališta u kontinuitetu, u poslednjih 15 godina.

"S obzirom na postojanje prebivališta Milojka Spajića i u Srbiji i u Crnoj Gori, postavlja se najvažnije pitanje koje se tiče postojanja prebivališta unutar dvije različite države, u istom vremenskom razdoblju i ovaj podatak mora biti dovoljan za Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako bi ušlo u utvrđivanje činjeničnog stanja i postojeće dokumentacije. Sledeće što može biti sporno, jeste postojanje državljanstva države Srbije, ako uzmemo u obzir i samo postojanje prebivališta unutar iste. Ako je državljanstvo države Srbije, kod Spajića nastalo nakon 2006. godine, jasno je da crnogorsko može postojati samo uz zatijevanje otpusta od srpskog državljanstva. Čak i da se traži otpust srpskog državljanstva zarad zadržavanja crnogrskog, teško će biti dokazivo prebivalište u kontinuitetu, u obje susjedne države", dodaju oni.

Iz GEGAS su zaključili da loša zakonska rješenja unutar izbornog zakonodavstva, kao i njihove izmjene naprečac, ne donose valjane pravne ishode i rješenja.

Bonus video: