DIK nije donio odluku o prosljeđivanju dopisa iz Srbije MUP-u

Predsjednik DIK-a Mugoša saopštio je da će ta institucija dopis koji im je dostavljen juče proslijediti ako im se MUP obrati tim zahtjevom

38756 pregleda 32 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš

Državna izborna komisija (DIK) nije na današnjoj sjednici donijela odluku o tome da dopis Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, u kom se navodi da lider Pokreta Evropa sad (PES) i potencijalni predsjednički kandidat Milojko Spajić ima prebivalište u Beogradu, proslijedi crnogorskom MUP-u.

Pet članova DIK-a glasalo je za to da se dopis uputi MUP-u, pet je bilo uzdržano, dok je jedan član glasao protiv.

Za su glasali predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i Bošnjačke stranke (BS), uzdržani su bili Demokratski front (DF), Demokrate, Socijalistička narodna partija (SNP) i predsjednik DIK-a Nikola Mugoša, dok je protiv bio član te institucije iz reda NVO Damir Suljević.

Predlog da se dokument proslijedi MUP-u, kao organu nadležnom za pitanja prebivališta, dao je član DIK-a Aleksandar Jovićević (SD).

"Niko nema obavezu da prati medije. Ali, postoji obaveza da se postupa po aktima. Ako ništa, da se neko upozna s njima", rekao je.

Predsjednik DIK-a Mugoša, saopštio je da će ta institucija dopis koji im je dostavljen juče, proslijediti ako im se MUP obrati tim zahtjevom.

U odgovoru MUP-a Srbije Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) te zemlje, koji je proslijeđen DIK-u, piše da Spajić ima prijavljeno prebivalište u beogradskoj opštini Zvezdara, u Topalovićevoj br. 4, a da jedan od čelnika DF-a Andrija Mandić, koji je zvanično kandidat za predsjednika, nema prebivalište u Srbiji.

Da se uputi zahtjev RIK-u, predložili su prije dvije sedmice DPS, SD i BS, jedan predstavnik DF-a je to podržao, dok su Demokrate napustile sjednicu. Predstavnici SNP-a i Suljević bili su uzdržani.

Mugoša je kazao da je Mandićeva kandidatura utvrđena od DIK-a, a da Spajić nema formalno-pravni status kandidata, odnosno da nije zvanično podnešena njegova kandidatura. Naveo je da mu je namjera da dokument iz Srbije podijeli članovima DIK-a na upoznavanje, ali da ne postoji mogućnost da DIK o tom pitanju odlučuje danas.

"Bio sam protiv upućivanja dopisa RIK-u. DIK je na taj način uradio nešto što nije u skladu s njegovim nadležnostima, jer lica nisu imala status kandidata. Imali smo priliku da juče u medijima čujemo da je MUP upoznat s aktom RIK-a, i da će saglasno službenoj dužnosti uputiti zahtjev DIK-u da im ovaj akt bude proslijeđen. Od početka mislim da je ovo pitanje u nadležnosti MUP-a, i da je napravljen određeni presedan", istakao je.

Član DIK-a Suljević, koji je bio uzdržan prilikom glasanja o tome da se uputi zahtjev RIK-u, jer je smatrao da predlog nije dostavljen na vrijeme da bi se članovi upoznali s njim, rekao je da taj potez predstavlja zaobilaženje redovnih zakonskih procedura.

Kaže da je DIK na taj način grubo izašao iz svojih nadležnosti.

"Zakon o izboru odbornika i poslanika i Zakon o izboru predsjednika ne predviđaju nikakve procedure. Zakon o upravnom postupku predviđa određenu proceduru, koja podrazumijeva međunarodnu pravnu pomoć. Ako se to već činilo, RIK-u se trebalo obratiti preko Ministarstva vanjskih poslova", naglasio je Suljević.

On je ocijenio da DIK nije u obavezi da obavještava MUP o dopisu iz Srbije, ali da im dokument, ako ga budu tražili, svakako treba proslijediti.

Član DIK-a Milisav Ćorić (SNP), saopštio je je da misli da nema potrebe da se otvara rasprava o dokumentu srpskog MUP-a.

"Iz akta jasno proizilazi da nešto o čemu smo odlučili, Mandićeva kandidatura, nije sporna. Mislim da bi o svemu drugom bilo suvišno otvarati raspravu, jer nemamo procesuiranu kandidaturu drugog čovjeka čije se ime pominje u aktu. Da ne bi dolazili u poziciju da DIK postupa selektivno i diskriminatorski, vrlo je problematično da prilikom razmatranja određenih kandidatara pokrećemo postupke za neke ljude, a ne za sve", podvukao je, ponavljajući da bi odlučivanje o navodima iz dokumenta bilo suvišno prije zvanične kandidature.

Član DIK-a Koča Đurišić (DF), ocijenio je da je Mandićeva kandidatura nesporna, i da to potvrđuje odluku koju je DIK donio.

"Saglasan sam da o budućim kandidaturama i pitanjima koja mogu prozilaziti iz ovog dopisa možemo odlučivati samo u trenutku kad bude predata kandidatura", poručio je.

Bonus video: