Krivokapić: Marković da pozove na dijalog, vlasnik DPS ne želi dogovor

Ako premijer nije spreman, dodao je, „preuzeće odgovornost za ono što će se dešavati u Crnoj Gori"
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2017. 17:18h

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić kazao je danas da od premijera Duška Markovića očekuje da uputi poziv na dijalog o rješavanju krize.

On je nakon sastanka sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije (EU) rekao da se nada kako će dijalog početi do oktobra.

Krivokapić je kazao da od zvaničnika EU očekuje da ubijede premijera da počne dijalog.

On je kazao i da se po postojećim uslovima neće vraćati u parlament.

„Očekujem da premijer objavi da je spreman da razgovara o novim izborima i da se dijalog obavi sa njim“, kazao je Krivokapić, dodajući da vlasnik DPS ne želi dogovor i da zato imaju produbljivanje sukoba. Ako premijer nije spreman, dodao je, „preuzeće odgovornost za ono što će se dešavati u Crnoj Gori“. Krivokapić je rekao da očekuje da bi dijalog mogao početi početkom jeseni, u septembru ili oktobru.

„Parlamentarni dijalog i uspješnost tog dijaloga mi daje za pravo da vjerujem da će i ovaj biti uspješan“, naveo je on. Krivokapić je, kako je rekao, uvjeren da će evroatlantski partneri „dovoljno uvjerljivo ubijediti premijera da prihvati dijalog“. Upitan šta ako se dio opozicije vrati u parlament, on je kazao da će SDP sačekati i da oni nijesu partija od danas do sjutra. „Ne tražimo nešto da bi se to napuštalo, tražimo dogovor, dijalog oko novih izbora, ostali mogu da rade šta hoće“, rekao je Krivokapić, dodajući da se SDP vratio u Skupštinu i glasao oko NATO-a kad drugi nijesu i da su spremni da vode svoju politiku. To, dodao je, rade ozbiljne partije – imaju program koji ostvaruju. Krivokapić je, na pitanje da li su iz Delegacije EU sugerisali povratak opozicije u parlament, odgovorio da će oni uvijek imati stav da su institucije mjesto gdje treba rješavati stvari. Prema njegovim riječima, Crna Gora je, „kao i Makedonija i Albanija u periodu autokratije“ i pokazalo se da je, nažalost, samo bojkot preduslov za stvaranje preduslova za dijalog i ponavljanje izbora. „Očekujem da će uvijek biti takvih zahtjeva, i iz SAD i EU, to sam radio i ja kao predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a, to je opšte mjesto koje je poželjno, ali u ovom trenutku nije ostvarivo u Crnoj Gori“, kazao je Krivokapić. On je ocijenio da parlament ne vrši osnovnu funkciju. „Samim tim ni Vlada nema legitimitet da može da se suoči sa teškim reformama, i vidimo da Crna Gora tone ekonomski i socijalno, a to će dovesti do daljeg produbljivanja političke krize“. SDP, dodao je, kao i uvijek, insistira da se kroz dijalog dođe do rješenja. Krivokapić smatra da izbori u svakoj zemlji treba da budu model za rješavanje nesuglasica i da neko dobije mandat, a u ovakvim uslovima izbori će biti nova kriza za Crnu Goru. „Neće ništa riješiti i otvoriće nove probleme, ali će pokazati da DPS nema većinu. Znaju svi da DPS ne može napoharati deset hiljada glasova u Podgorici, otvoriće se nove krize i ko god ima malo odgovornosti u DPS-u i želi biti dio budućnosti, a ne prošlosti, shvatiće da je jedini put da što prije prihvati dijalog“, poručio je Krivokapić.

Galerija

Bonus video: