Vučinić: Podržavamo vaninstitucionalni vid borbe radnika Telekoma, tužilaštvo da napravi izviđaj

Vučinić je rekao da su radnici u Crnoj Gori i dalje u nemilosti između interesa krupnog kapitala i trulih djelova državnog aparata

2464 pregleda 13 komentar(a)
Vučinić, Foto: Luka Zeković
Vučinić, Foto: Luka Zeković

Radnici Crnogorskog Telekoma dostojanstveno i ponosno brane svoja radnička prava, podržavamo ovaj vaninstitucionalni vid borbe radnika Telekoma, saopštio je predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić.

"Takođe u narednom periodu ćemo se truditi da kroz dostupne grane vlasti pomognemo radnicima telekoma. To podrazumjeva prije svega kontrolnu ulogu parlamenta, kao i promjenu zakona, kako bi se država izborila sa poslodavcima koji ne poštuju prava radnika", istakao je Vučinić u saopštenju.

Radnici Crnogorskog Telekoma poručili su juče na protestu da se suočavaju sa brutalnim pravnim nasiljem menadžmenta te kompanije.

Oni su se juče okupili ispred Ambasade Njemačke, nakon čega su se uputili do zgrade Vlade. Ponovili su zahtjeve da traže "makar djelimično usklađivanje zarada, koje je u proteklih 15 godina inflacija prepolovila".

Vučinić je dodao da su radnici u Crnoj Gori i dalje u nemilosti između interesa krupnog kapitala i trulih djelova državnog aparata.

"Ova njihova borba za očuvanje kolektivnog ugovora i poboljšanje uslova rada je borba za principe, socijalnu pravdu i prava svih zaposlenih u Crnoj Gori. Grubo kršenje prava na štrajk od strane menadžmenta Telekoma, mora biti sankcionisano", rekao je Vučinić.

Po njegovim riječima, radnici koji su u štrajku nalaze se na udaru brutalnog pravnog nasilja i njihov štrajk se pokušava ugušiti metodama koje Ustav i zakon ove države striktno zabranjuju.

"Flagarntan primjer je da imamo menadžment jedne multinacionalne kompanije, koji tokom štrajka angažuje zaposlene iz povezanih kompanija (drugih pravnih lica) i preko Agencije za privremeno ustupanje zaposlenih, za obavljanje redovnih poslova koje obavljaju zaposleni koji su u štrajku. Tako menadžment, koristeći usluge lica koja nijesu zaposlena u Crnogorskom Telekomu(štrajkbrehera), na direktan način sprječava zaposlene da ostvare svoje Ustavom, domaćim i međunarodnim zakonodavstvom garantovano pravo na štrajk. Pozivam tužilaštvo da reaguje po trvrdnjama radnika i napravi izviđaj u Telekomu", rekao je Vučinić.

Bonus video: