Juratović: Došlo do zastoja Crne Gore na njenom evropskom putu

U Crnoj Gori nema neprijatelja Evropskoj uniji i na političkoj sceni vlada konsenzus po pitanju evropske integracije države, poručeno je na sastancima Grupe prijateljstva sa Njemačkom i dva skupštinska odbora sa Parlamentarnom grupom za saradnju Bundestaga sa zemljama Jugoistočne Evrope

1563 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

U Crnoj Gori je došlo do zastoja u evropskim integracijama, zbog čega je potreban ozbiljniji pristup ispunjavanju obaveza na putu ka Evropskoj uniji (EU), ali i efikasnija saradnja sa Njemačkom u dostizanju evropskih standarda u određenim oblastima.

To je poručeno na sastancima Grupe prijateljstva sa Njemačkom i dva skupštinska odbora sa Parlamentarnom grupom za saradnju Bundestaga sa zemljama Jugoistočne Evrope.

Članovi Grupe prijateljstva sastali su se danas sa članovima Parlamentarne grupe za saradnju Bundestaga sa zemljama Jugoistočne Evrope, koju je predvodio Josip Juratović.

Potpredsjednica Skupštine i predsjednica Grupe prijateljstva Branka Bošnjak istakla je da Njemačka predstavlja stožer EU, kako u političkom, tako i u ekonomskom smislu.

Ona je naglasila da dvije države karakteriše plodonosna saradnja u brojnim oblastima, navodeći da postoje sve pretpostavke za dalje unapređenje sveukupnih međudržavnih odnosa.

Juratović je iskazao podršku Crnoj Gori na njenom putu ka EU i naglasio izuzetan značaj zastupanja i poštovanja evropskih vrijednosti.

On je kazao da je, u poređenju sa drugim državama regiona, Crna Gora proteklih godina zabilježila najbolje rezultate kada je riječ o evropskim integracijama i pohvalio demokratski napredak koji se ogleda u promjeni vlasti.

Juratović je istakao da je došlo do zastoja Crne Gore na njenom evropskom putu, što, kako je rekao, iziskuje intenzivnu saradnju i pomoć sa obje strane.

Kako je saopšteno iz Skupštine, članovi Grupe prijateljstva sa Njemačkom saglasni su u ocjeni da demokratski iskorak u vidu promjene vlasti nije dao očekivane rezultate.

„Međutim, istaknuto je da se Crna Gora tek sada suočava sa izazovima višepartijskog sistema, te da je šarolika većina okupljena oko istog cilja koji se ogleda u kreiranju komfornog ambijenta za sve građane“, navodi se u saopštenju.

Naglašeno je da u Crnoj Gori nema neprijatelja Evropskoj uniji, te da na političkoj sceni vlada konsenzus po pitanju evropske integracije države.

Sagovornici su, navodi se, govorili i o neophodnosti uspostavljanja funkcionalnog Ustavnog suda, izmjenama Zakona o predsjedniku, te načinima prevazilaženja složenih unutrašnjih prilika u Crnoj Gori.

„Ukazano je na važnost dalje podrške u rješavanju pitanja međusobnog priznavanja vozačkih dozvola“, dodaje se u saopštenju.

Sa članovima Parlamentarne grupe za saradnju Bundestaga sa zemljama Jugoistočne Evrope sastali su se i predsjednici i članovi odbora za međunarodne odnose i iseljenike i za evropske integracije.

Na sastanku je, kako je saopšteno, istaknuto veće očekivanje od procesa evropskih integracija, ozbiljniji pristup ispunjavanju obaveza na evropskom putu, ali i efikasnija saradnja Njemačke i Crne Gore u dostizanju evropskih standarda u određenim oblastima.

„Njemački poslanici naglasili su da je integracija Zapadnog Balkana u EU jedan od prioriteta njihove Parlamentarne grupe, te da je cilj posjete Crnoj Gori, ali i ostalim državama u regionu, da otvoreno iskažu podršku Njemačke njihovom evropskom putu“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je na sastanku poručeno da je, u izazovnim geopolitičkim okolnostima, važno obezbijediti sigurnu i jedinstvenu Evropu.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Branimir Gvozdenović istakao je značaj intenziviranja procesa evropskih integracija, i ukazao na prioritete koji zaslužuju ozbiljniju pažnju u cilju jače dinamike procesa i postizanja konkretnih rezultata.

Analizirajući političku situaciju, Gvozdenović je kazao da je neophodan dijalog svih političkih struktura, kao i ozbiljan i zreo pristup, kako bi se postigao dogovor oko pitanja od nacionalnog interesa.

On je rekao da se nada da će se održati i dalje visoka podrška građana za članstvo Crne Gore u EU, te da se aktuelne okolnosti neće negativno odraziti na evropski entuzijazam.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić istakao je značaj koji Njemačka ima na globalnom planu, navodeći da visoko poštuje spoljnu politiku te države, njen domet i uticaj koji ima u okviru NATO-a.

On je, predstavljajući aktuelno stanje i dinamična politička kretanja nakon posljednjih parlamentarnih izbora, ocjenio da je Crna Gora nakon dugogodišnje stabilokratije ušla u dva eksperimenta sa novim vladama koje su predstavljale drugu krajnost.

Lekić je rekao da očekuje da će Crna Gora uskoro, u trećem pokušaju, konačno dobiti vladu koja će ispuniti očekivanja građana i koja će se na ozbiljan način suočiti sa izazovima koje opterećuju naše društvo.

Na sastanku je, kako su kazali iz parlamenta, bilo riječi o mogućim scenarijima za prevazilaženje zajedničkih političkih izazova, mogućnostima za produbljivanje dobrosusjedskih odnosa, kao i saradnje Crne Gore i Njemačke u digitalizaciji i nauci, zdravstvu, energetici.

Delegaciju Bundestaga, osim Juratovića, činili su poslanici Boris Mijatović i Tomas Haker.

Bonus video: