Đurović: Njemački Bundestag želi parlamentarnu dimenziju Berlinskog procesa

"Berlinski proces obuhvata sve države Zapadnog Balkana i predstavlja najbolji okvir za dinamizaciju saradnje u cilju ispunjavanja kriterijuma za punu integraciju u EU sa širokom platformom za saradnju, uključujući i ekonomsku", kazala je Đurović

3394 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se sa članovima Parlamentarne grupe za saradnju Bundestaga sa zemljama jugoistočne Evrope Josipom Juratovićem, Tomasom Hakerom i Borisom Mijatovićem.

"Haker je saopštio namjeru Bundestaga da pokrene parlamentarnu dimenziju Berlinskog procesa, čime se podrazumijevaju redovni susreti i sastanci poslanika parlamenata država Zapadnog Balkana, kako bi se procesu dao veći zamah", navodi se u saopštenju Kabineta predsjednice Skupštine.

Đurović je pozdravila ideju i kazala da su spremni da nakon usaglašavanja sa ostalim parlamentima Zapadnog Balkana, Skupština Crne Gore bude domaćin prvog takvog samita.

"Pozdravljam sveukupne međudržavne odnose Crne Gore i Njemačke koje karakteriše intenzivna saradnja na svim poljima", kazala je Đurović.

Đurović je istakla značaj Bundestaga i njegove uloge u procesu odlučivanja o daljim fazama integracija i pristupanja zemalja za članstvo u EU, kazavši da je spremna za "produbljivanje kontakata na najvišem nivou, ali i sa poslanicima koji su aktivni u odborima nadležnim za EU poslove i međunarodne odnose".

Đurović kazača da očekuje "da pomoć Njemačke, kako politička, tako i ekspertska, neće izostati ni u narednom periodu", pri čemu je zahvalna na dosadašnjoj podršci u "pravosuđu, slobodi medija i životnoj sredini".

"Berlinski proces obuhvata sve države Zapadnog Balkana i predstavlja najbolji okvir za dinamizaciju saradnje u cilju ispunjavanja kriterijuma za punu integraciju u EU sa širokom platformom za saradnju, uključujući i ekonomsku", dodaje Đurović.

Ona je istakla da je zatražila od Vlade da uputi Skupštini na ratifikaciju nedavno potpisane sporazume o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija.

"Prisustvo EU i Njemačke u regionu je veoma značajno, kao i posvećenost evropskih institucija i država članica politici proširenja, imajući u vidu geopolitički i strateški odnos EU prema Zapadnom Balkanu", navela je Đurović.

Juratović je istakao da su svi članovi Bundestaga izuzetno zainteresovani za stanje u Crnoj Gori, te da "Njemačka stoji na raspolaganju kao pouzdan partner zemlji na putu evropskih integracija".

On je naglasio da je Crna Gora najdalje otišla u procesu pristupanja Evropskoj uniji, da taj put treba da nastavi sa uspjehom, istakavši da "skoro osamdeset odsto građana podržava pridruživanje velikoj evropskoj porodici naroda".

Mijović se interesovao za pitanje saradnje u oblasti energetike između država Zapadnog Balkana.

"Đurović je istakla da podržava svaki vid saradnje među zemljama regiona koji će doprinijeti održivom razvoju i zahvalila se Njemačkoj na projektima Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) i Njemačke razvojne banke (KfW), koji su doprinijeli podsticanju energetske efikasnosti, kao i poboljšanju komunalne infrastrukture", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: