Neistine, zablude i dvojna državljanstva

Milojko Spajić sinoć kasno podnio kandidaturu za predsjednika, ranije potvrdio da je obmanjivao javnost, ali ga partijski drugovi brane tvrdnjama da je bio u zabludi. AZLP će danas na Savjetu raspravljati da li je DIK nezakonito tražio informacije o lideru Evrope sad iz Beograda

64884 pregleda 145 komentar(a)
Priču oko državljanstva i prebivališta sveo na napade političke konkurencije: Spajić, Foto: Luka Zekovic
Priču oko državljanstva i prebivališta sveo na napade političke konkurencije: Spajić, Foto: Luka Zekovic

Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP) danas će na sjednici Savjeta raspravljati o tome da li je Državna izborna komisija (DIK) prekršila zakon kada je Srbiji poslala podatke lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića i predsjednika Nove srpske demokratije Andrije Mandića, u cilju provjere prebivališta.

Član Savjeta Agencije Zoran Vujičić rekao je “Vijestima” da je na inicijativu Agencije ta tačka na dnevnom redu Savjeta.

DIK je 3. februara donio odluku da se obrati Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) Srbije, da provjere da li Mandić i Spajić imaju biračko pravo i prebivalište u toj državi. RIK je kolegama iz Crne Gore početkom ove sedmice proslijedio odgovor srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koje je utvrdilo da Spajić ima prebivalište u Beogradu, a Mandić nema.

Ekspert za zaštitu ličnih podataka Radenko Lacmanović kazao je u četvrtak “Vijestima” da su DIK, ali i RIK i MUP Srbije, izašli iz nadležnosti jer, prema njegovim riječima, nijesu imali mogućnost da dostave tražene podatke za “građane Mandića i Spajića”. On kaže da bi zbog toga trebalo da bude posla za povjerenika za zaštitu ličnih podataka u Srbiji, kao i za AZLP u Crnoj Gori.

Mandić je zvanično kandidat za predsjednika države, dok je Pokret Evropa sad DIK-u, kasno sinoć, predao predlog kandidature Spajića.

Nakon javne polemike oko toga da li ima prebivalište, pravo glasa i državljanstvo u Srbiji juče se video snimkom oglasio i Spajić, koji je prethodno o tome govorio u više medija ali bez jasnih odgovora. On je juče poslijepodne kazao da u Srbiji nije živio, da ne odustaje od kandidature, te da ima i da je objavio “sva potrebna dokumenta koja su predviđena zakonom za kandidaturu”.

Umjesto jasnih objašnjenja kontradiktornih izjava o prebivalištu i državljanstvu Srbije, za koje se više od godinu dana govori da ih posjeduje, on je juče u drugom obraćanju javnosti rekao da je podnio zahtjev za ispis iz državljanstva i ponovio da nema prebivalište u Srbiji.

Član Predsjedništva PES-a Andrej Milović sinoć je pojasnio da je lider tog pokreta imao državljanstvo Srbije, te da je tokom ove nedelje uputio zahtjev za prestanak državljanstva. Objasnio je da je Spajić ranije tvrdio da nema dvojno državljanstvo jer je navodno bio u zabludi u koju ga je doveo advokat koji je trebalo da ga ispiše iz državljanstva.

Milović je ponovio navode da Spajić ispunjava uslove za kandidaturu za šefa države.

Član Predsjedništva PES-a sinoć je u emisiji “Načisto “ TV Vijesti kazao da je iza čitave priče ustvari kapmanja. On je naveo da “prema anketama” Spajić ima 29 odsto podrške građana, Đukanović 24, Mandić 14 i Bečić 7 odsto opredijeljenih birača.

Nije naveo ko je sproveo istraživanje, niti dao ikakve druge metodološke podatke o istraživanju.

”On je jedini čovjek koji može da pobijedi (Mila) Đukanovića... Potrebno je politički mu glavu razbiti da bi se pripremio teren da se kandiduje Đukanović i čeka da DIK uradi ovo što treba da se uradi - da čovjeku koji ispunjava sve uslove dok god mu se ne oduzme crnogorsko državljanstvo, spriječi njegovu kandidaturu, da bi se onda Đukanović kandidovao i pješke pobijedio u prvom krugu...”, naveo je Milović.

Spajić je juče podsjetio da su predsjednički izbori 19. marta i da, kako je naveo, neke partije još ne znaju svoje kandidate, a već su “isukale mačeve na njegovu”. To je komentarisao nakon što je list “Pobjeda” objavio kopiju, kako navode, Spajićevog srbijanskog pasoša. Lider PES-a je u novembru 2021. u Skupštini rekao da nema dvojno državljanstvo.

Lider PES-a je juče poručio da protiv njega ne bi bilo zavjere da nije rekao, kako je podsjetio, da će plate biti 1.000 eura, a najniže penzije 450 eura.

“Da nisam rekao da ovo neće biti mafijaška država, niko ne bi izmišljao moje nekretnine. Da nisam rekao da će Crna Gora biti zemlja slobodnih ljudi, službe bi mirovale. Izgleda da sam samo sa tri rečenice pokrenuo cijeli aparat protiv sebe, natjerao u zagrljaj one koji se javno blate, a tajno grle i dijele plijen,” naveo je.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li će po službenoj dužnosti pokrenuti postupak i zbog objavljivanja ličnih podataka, ako se potvrdi da su Spajićevi. Ranije je njegov matični broj na društvenim mrežama objavio i lider Pokreta za promjene, Nebojša Medojević.

On je učinio javno dostupnom i dokumentaciju da Spajić ima stan u Beogradu, nakon čega je lider PES to demantovao navodeći da ga je prodao, a kasnije je dodao da ga je prodao bivšoj djevojci.

Lider PES-a ranije je negirao da ima prebivalište u Srbiji, iako je MUP Srbije u dopisu DIK-u naveo da ga on ima i dalje.

Na pitanje agencije MINA da li ima državljanstvo Srbije, Spajić je juče odgovorio da je imao i da je podnio zahtjev za ispis iz državljanstva. On je ponovio i da nema prebivalište u Srbiji jer ga je odjavio. “Cijeli život sam crnogorski državljanin i imam sve formalno-pravne uslove da budem kandidat za predsjednika Crne Gore, jer sam rođen u ovoj zemlji i duže od deset godina imam prijavljeno prebivalište u Crnoj Gori”, naveo je Spajić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je Televiziji Vijesti kako će, nakon što im DIK dostavi dokument iz Beograda, pokrenuti upravni postupak oduzimanja crnogorskog državljanstva, u kome će od lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića tražiti izjašnjenje.

Iz MUP-a napominju da do sada državni organi Srbije nisu bili kooperativni u pogledu dostavljanja podataka o prebivalištu i državljanstvu, te da je situacija sa Spajićem presedan, ali i da on možda neće biti jedini predsjednički kandidat čiji će se podaci provjeravati.

“Kad govorimo o Srbiji, tu želim da naglasim da smo se više puta pisanim putem obraćali zvaničnim organima Srbije, zvaničnim kanalima, za spisak više lica za dostavljanje podataka. Baš je bilo konkretno pitanje za njihovo prebivalište, dakle, ne samo za državljanstvo nego i za prebivalište. Nikada nijesmo dobili odgovor na ta pitanja”, rekao je v.d. generalnog direktora Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance Radovan Popović.

PES je kasno sinoć Državnoj izbornoj komisiji predao kandidaturu Spajića. Predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša je u emisiju na TV Vijesti rekao da je “dobio poruku od stručne službe da će Pokret Evropa sad predati kandidaturu u 22 časa”.

“Spajić ne poznaje dovoljno mentalitet i potcjenjuje”

Novinar Monitora Zoran Radulović smatra da to što Spajića napadaju i DPS i DF, ne znači da je on u pravu. “Ono što nam je do sad poznato, apsolutno nas drži u uvjerenju da ne 15 dana, već 15 mjeseci i duže Spajić ne govori istinu građanima Crne Gore. Zbog toga nema pravo da sebe ubroji među one časne građane kojima se obratio”, rekao je Radulović “Vijestima”.

Smatra da je kampanja protiv lidera PES-a pokrenuta, jer ima materijala “Nema potrebe da analiziramo da li su to DPS i DF uradili sinhronizovano, dovoljno je da pogledamo odluku DIK-a kad je upućen zahtjev Beogradu, za tu odluku su glasali i DPS i DF i s njima i Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka”, rekao je Radulović.

Radulović
Radulovićfoto: Printscreen YouTube

Kaže da bi bilo naivno čuditi se otkud to da Mandić i lider DPS-a Milo Đukanović skupa brane zajednički interes. “To su radili 20 godina i radiće do god to budu u prilici. Ovo bi prije trebalo da posluži da se ostave bez izgovora kada na pitanje zašto se ne skrati mandat Skupštini odgovore: ‘Nećemo mi da glasamo sa ovima drugima’. Ovaj primjer pokazuje da hoće kad im to treba”, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, provjere Spajićevih podataka su počele onoga momenta kad je postao ministar finansija. “Već tada su mediji bliski DPS-u našli Spajićevo ime u biračkom spisku Srbije i on to nije demantovao. Mogu da razumijem da je emotivno vezan za srpsko državljanstvo, ali ne mogu da razumijem lijenost ili politički diletantizam da odjavi prebivalište na mjestu na kojem inače ne živi. To samo pokazuje da Spajić, kao povratnik u Crnu Goru ne poznaje dovoljno mentalitet i potcjenjuje inteligenciju stanovnika Crne Gore”, kazao je Radulović.

Bonus video: