Evropa sad: Članovi DIK-a iz DPS-a i DF-a pregovaraju kako da diskvalifikuju Spajića, postoje tri scenarija

"Imajući u vidu da su članovi DIK-a iz redova DPS-a i DF-a već jednom zajedno i po dogovoru nezakonito uvukli u cijelu priču organe drugih država, te imaju selektivan odnos prema predsjedničkim kandidatima, onda nas ni ubuduće neće čuditi zajednička saradnja i odluke na uštrb zakona Crne Gore"

20226 pregleda 69 komentar(a)
Spajić, Foto: Luka Zeković
Spajić, Foto: Luka Zeković

Članovi Državne izborne komisije (DIK) iz Demokratske partije socijalista (DPS) i Demokratskog fronta (DF) pregovaraju kako da diskvalifikuju kandidata Evrope sad (Milojko Spajić), koji ispunjava sve zakonske uslove za predsjedničku kandidaturu, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

Mladi Pokreta Evropa sad predali su sinoć predlog predsjedničke kandidature lidera stranke Milojka Spajića.

Predato je oko 12.000 potpisa podrške kandidaturi Spajića.

"Postoje tri scenarija koja se dogovaraju. Prvi je da DF bude navodno uzdržan. Drugi, da članovi iz DF-a ne prisustvuju sjednici. I treći da prljavi posao u ime njih odradi neko od preostalih članova DIK-a, kako bi pred javnošću ovog puta DF ostao čist. Dakle, onaj član koji bude protiv kandidature ili uzdržan, te ne bude prisustvovao sjednici, odigraće na račun razrađenog scenarija", ističe se u saopštenju Evrope sad.

U saopštenju se dodaje da od 11 članova, odluku o kandidaturi donosi većina prisutnih.

"Imajući u vidu da su članovi DIK-a iz redova DPS-a i DF-a već jednom zajedno i po dogovoru nezakonito uvukli u cijelu priču organe drugih država, te imaju selektivan odnos prema predsjedničkim kandidatima, onda nas ni ubuduće neće čuditi zajednička saradnja i odluke na uštrb zakona Crne Gore", zaključuje se u saopštenju Evrope sad.

Predsjednički izbori zakazani su za 19. mart.

Kandidata za predsjedničke izbore može predložiti stranka ili grupa građana na osnovu potpisa najmanje 1,5 odsto birača od njihovog ukupnog broja - to znači da je potreban najmanje 8.101 potpis.

Državna izborna komisija (DIK) do sada je potvrdila samo kandidaturu jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića, a učešće na izborima najavili su i poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, čelnik Demohrišćanskog pokreta Dejan Vukšić.

Glavni odbor Ujedinjene Crne Gore odlučio je da lider te partije Goran Danilović bude predsjednički kandidat.

Predsjedničkog kandidata takođe su najavile i Demokrate Alekse Bečića.

Kandidature se mogu podnositi do 26. februara.

Prema Zakonu o izboru predsjednika, ako nijedan kandidat ne dobije više od polovine važećih glasova birača, održava se drugi izborni krug za 14 dana. U njemu učestvuju dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova.

Predsjednik se bira na pet godina.

Bonus video: